Satelliten Mats första bild från atmosfären

Den svensktillverkade forskningssatelliten Mats har levererat sin första bild från rymden. Den föreställer ett ljuslager i jordens övre atmosfär.

Den svensktillverkade klimatsatelliten Mats har levererat sina första bilder av atmosfären.

Den svensktillverkade klimatsatelliten Mats har levererat sina första bilder av atmosfären.

Foto: Rymdstyrelsen/TT

Rymden2022-11-10 08:40

Fredagen den 4 november satte satelliten Mats av mot himlavalvet från en rymdhamn på Nya Zeeland. Sedan dess har satelliten hunnit snurra närmare hundra varv runt jorden.

Från kontrollcentret i Stockholm har OHB Sweden, företaget som byggt Mats plattform, genomfört en rad tester, och på onsdagen togs de första bilderna av atmosfären.

Den första bilden, som offentliggjordes av Rymdstyrelsen på torsdagen, föreställer ett skimrande orange-gult fält mot en lila bakgrund. Det rör sig om ett lager av ljus i övre atmosfären.

"Helt fantastiskt"

"Detta är luftsken på höjder kring 80–100 km som sänds ut av energirika syremolekyler. Det är helt fantastiskt att vi ser detta ljuslager direkt på första bilden", säger Jörg Gumbel, forskningsledare vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Tanken är att forskarlaget, med hjälp av en stor mängd bilder, ska sätta ihop tredimensionella strukturer av atmosfären. Med hjälp av bildmaterialet ska man studera vågfenomen uppe i atmosfären med målet att förstå deras roll i det globala klimatsystemet.

Första på 20 år

Mats – ett namn satelliten delar med 65 000 svenska män – är en akronym av Mesospheric airglow/tomography and spectroscopy, som sammanfattar dess studieområden och mätmetoder.

Satelliten är den första svenska som skjutits upp på över 20 år och är finansierad av Rymdstyrelsen. Initiativtagare till projektet är meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet. Forskargrupper vid Chalmers tekniska högskola och Kungliga Tekniska Högskolan har varit med och utformat satelliten.

Studierna ska pågå under två år och satelliten ska från 600 kilometers höjd, långt över det område den ska studera, blicka nedåt för att samla in information om vågrörelserna mesosfären.

Fakta: Satelliten Mats

Satelliten Mats är stor som en diskmaskin på 50 kilo och beräknas ha en livslängd på cirka två år.

Namnet är en akronym av Mesospheric Airglow/Tomography and Spectroscopy (Mesosfärisk luftglöd/tomografi och spektroskopi).

Mesosfären är ett lager av jordens atmosfär beläget direkt ovanför ozonlagret och direkt under termosfären.

Luftglöd är ett ljusfenomen bestående av ett tunt lysande skikt i horisonten. Det kan ha olika färger och kan under vissa förhållanden ses med blotta ögat.

Tomografi är en radiologisk metod som går ut på att med hjälp av strålning avbilda skikt av olika objekt för att återspegla hur dess inre strukturer skulle sett ut om man skurit ut en tunn skiva av dem.

Spektroskopi är ett samlingsnamn för en mängd metoder som använder ljus eller partikelstrålning för att undersöka ytor, molekyler, atomer och atomkärnor.

Källa: Nationalencyklopedin, SMHI, Rymdstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!