Två tidiga galaxer skådas för första gången

Två väldigt tidiga galaxer har upptäckts av det avancerade James Webb-teleskopet. En av dem kan ha bildats "bara" 350 miljoner år efter Big bang.

Här syns bilderna från James Webb-teleskopet. De två galaxer som bedöms ha bildats för 350 respektive 450 miljoner år sedan är inzoomade i mitten av bilden.

Här syns bilderna från James Webb-teleskopet. De två galaxer som bedöms ha bildats för 350 respektive 450 miljoner år sedan är inzoomade i mitten av bilden.

Foto: NASA, ESA, CSA, Tommaso Treu (UCLA), Zolt G. Levay (STScI) via AP/TT

Rymden2022-11-19 05:45

"När och hur de första galaxerna formades förblir en av de mest förbryllande frågorna", skriver astronomerna bakom upptäckten i den studie som publiceras i tidskriften The Astrophysical Journal Letters.

Om beräkningarna verifieras så är de två galaxerna de tidigaste som mänskligheten har kunnat se. Sedan James Webb-rymdteleskopet kom i bruk tidigare i år så har astronomer kunnat urskilja allt fler och allt äldre saker i vårt universums yttre mörker – saker som fanns allt närmare i tid till Big bang, som bedöms ha ägt rum för 13,8 miljarder år sedan.

Dessa galaxers starka ljus tyder på att universums första galaxer bildades tidigare än vi trott. Astronomerna ser två möjliga förklaringar: Antingen liknar de dagens galaxer med mängder av mindre stjärnor som har bildats över lång tid, eller så består de av ett slags stjärnor som ännu endast finns i teorin men som skulle kunna orsaka ett så starkt ljus.

Forskare har funnit fler galaxer som kan vara de tidigaste som skådats, men ännu har inga beräkningar bekräftats.

Galaxerna i fråga är försvunna sedan väldigt länge. Ljuset har dels färdats hela vägen hit sedan de fanns och dels har det tänjts ut av universums expansion så att det bara går att urskilja som infraröd strålning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!