Upphittare får rätt till meteoritfynd

Meteoriten som hittades utanför Enköping är lös egendom. Därför får upphittarna behålla det spektakulära fyndet, beslutar Uppsala tingsrätt. Greven vars ägor meteoriten slog ned i säger att han ska överklaga domen.

Upphittarna har rätt till den spektakulära järnmeteoriten, enligt tingsrätten. Arkivbild.

Upphittarna har rätt till den spektakulära järnmeteoriten, enligt tingsrätten. Arkivbild.

Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Rymden2022-12-20 14:29

I november 2020 slog en 14 kilo tung rymdsten ned utanför Enköping. Meteoriten hittades till slut i februari 2021 av Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg, som hävdat att allemansrätten borde gälla och att stenen därmed var deras.

Greve Johan Benzelstierna von Engeström däremot ansåg att fyndet borde tillfalla honom då det slog ned på hans ägor på Refvelsta gods.

Unikt fall

Fallet är unikt i svensk rättshistoria och lagstiftningen gav inte någon tydlig vägledning på förhand. Man får inte ta sten från annans mark, enligt brottsbalken, men för fornfynd finns det särlagstiftning. Meteoriter nämns inte överhuvudtaget.

På tisdagen slog Uppsala tingsrätt att upphittarna har rätt till meteoriten. Enligt rätten räknas stenen som lös egendom.

"En nyss fallen meteorit kan inte anses utgöra en sådan naturprodukt som omfattas av allemansrätten. Allemansrätten har däremot betydelse på det sättet att den ger en rätt för var och en att leta efter meteoriter på annans mark, så länge fastigheten inte skadas. Detta gäller oberoende av en meteorits värde", säger rådmannen Markus Tengblad i ett pressmeddelande.

Överklagar

För lokala medier uppger Johan von Benzelstierna von Engeström att han planerar att överklaga domen.

– Föga förvånade delar jag inte deras uppfattning och min grundtanke är att driva målet vidare till hovrätten. Jag driver det här av principiella skäl och inte ekonomiska och jag kommer bedriva crowdfunding för att få det finansierat, säger han till Upsala Nya Tidning.

Meteoriten förvaras sedan tidigare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!