Urtidsstjärna upptäckt på rekordlångt avstånd

Ett internationellt rymdsamarbete har upptäckt vad som verkar vara en enskild stjärna 28 miljarder ljusår bort från jorden. Observationen innebär ett nytt avståndsrekord.

Stjärnan Earendel har upptäckts av bland annat svenska forskare.

Stjärnan Earendel har upptäckts av bland annat svenska forskare.

Foto: NASA ESA/Hubble/TT

Rymden2022-03-30 20:33

"Detta är en väldigt ovanlig händelse som ger oss en unik möjlighet att i större detalj kunna studera en stjärna från universums urtid", säger Anton Vikaeus, doktorand vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, som ingår i samarbetet, i ett pressmeddelande.

Stjärnan upptäcktes med Hubbleteleskopet och resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Tidiga universum

Det är den mest avlägsna observationen av en stjärna som någonsin gjorts av det tidiga universum. Stjärnan är från en tid endast 900 miljoner år efter universums födelse, "big bang". Universum var då bara sju procent av sin nuvarande ålder.

"Att få en inblick i universums tidiga skeenden har hittills varit väldigt svårt och endast de mest extrema och ljusstarka objekten skiner så starkt på natthimlen att de kan observeras på detta avstånd. Till och med det samlade ljuset från hela galaxer, bestående av många miljontals stjärnor, är ofta svåra att urskilja på de här extrema avstånden", skriver Uppsala universitet i pressmeddelandet.

12,9 miljarder år

Stjärnan har fått namnet Earendel. Dess ljus har färdats genom universum under 12,9 miljarder år. Stjärnan levde enligt forskarna bara några miljoner år innan den exploderade i en kraftfull supernova.

"Resterna från stjärnan utgör nu delar av andra stjärnor som bildades i ett senare skede. Mycket troligt är också att de centrala delarna av stjärnan kollapsade vid explosionen för att bilda ett svart hål som existerar än i dag", skriver Uppsala universitet.

Fakta: Stjärnan Earendel

Earendel upptäcktes i galaxhopen WHL 0137-08.

Den kunde ses genom Hubbleteleskopet eftersom den ligger i ett starkt så kallat gravitationslinsat synfält – som kan liknas vid ett gigantiskt förstoringsglas som med rätt fokus kan stärka stjärnljuset, i det här fallet med en faktor på flera tusen.

Forskargruppen har nyligen tilldelats observationstid med James Webb-teleskopet, för att undersöka fler detaljer kring stjärnan och dess exakta ursprung och natur.

Earendel kan tillhöra den första generationens stjärnor, vilka bildades kort efter "big bang" och endast består av väte, helium och extremt små mängder litium.

Källa: Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!