Ryska skepp kartlägger känslig infrastruktur

Ryssland ägnar sig åt omfattande underrättelseverksamhet i nordiska vatten. I händelse av en konflikt med väst vill ryssarna ha kartlagt känslig infrastruktur, rapporterar nordiska public service-bolag.

”Admiral Vladimirsky” är officiellt ett forskningsfartyg men den svenska marinen betraktar det som ett militärt, statligt fartyg. Arkivbild.

”Admiral Vladimirsky” är officiellt ett forskningsfartyg men den svenska marinen betraktar det som ett militärt, statligt fartyg. Arkivbild.

Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Ryssland2023-04-19 07:11

Det är i en granskning av SVT, NRK, DR och Yle som Rysslands underrättelseoperationer i Norden har identifierats.

Ett fartyg vid namn ”Admiral Vladimirsky” – som officiellt används för forskningsexpeditioner – färdades genom Östersjön förra året med avstängd transponder.

Enligt underrättelsekällor ägnade sig fartyget åt att kartlägga sådant som vindkraftparker, gasledningar, elledningar och internetkablar till havs.

I november färdades fartyget mellan Öland och Gotland och genom minst två av Försvarsmaktens sjöövningsområden.

Maskerade och beväpnade

Den svenska marinen bedömer det som ett "militärt fartyg" som ägs av den ryska staten. När ett tv-team från DR åkte ut mot ”Admiral Vladimirsky” möttes de av maskerade män med automatvapen.

Det är ett av 50 misstänkta ryska spionskepp som setts i nordiska vatten, enligt granskningen.

– Om det uppstår en konflikt mot väst är de redo och vet var de ska slå till om de vill lamslå det danska samhället, säger chefen för kontraspionage Anders Henriksen på danska underrättelsetjänsten PET till Danmarks Radio.

"Inom ramen"

Försvarsminister Pål Jonson (M) är inte överraskad av uppgifterna.

– Det jag kan konstatera är att över tid har ryskt intresse och rysk underrättelseinhämtning mot Sverige ökat, säger han till TT.

Det är något som Säpo påpekat i sina årsböcker och som myndigheterna har bra koll på, säger han.

Enligt överbefälhavare Micael Bydén ligger aktiviteterna inom ramen för det underrättelse- och säkerhetshot som riktas mot Sverige.

– Vi har bra koll på det.

TT: Vad har Sverige för skydd för den infrastruktur som främmande makt är intresserade av?

– Det är inte säkert att det är militär infrastruktur, och då har vi ett nära samarbete med andra myndigheter där vi delar med oss. Den som har att agera och har resurser att skydda ska kunna göra det, säger ÖB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!