Åtalas för spridning av hemliga uppgifter

TvĂ„ mĂ€n Ă„talas för att ha spridit hemliga och kĂ€nsliga uppgifter. Åtalen Ă€r en del av flera Ă„r lĂ„ng utredning kring omfattande kartlĂ€ggning av svenska försvarsanlĂ€ggningar pĂ„ ett hemligt nĂ€tforum.

Skylt om skyddsobjekt, som talar om att det Àr bland annat rÄder fotoförbud. Arkivbild.

Skylt om skyddsobjekt, som talar om att det Àr bland annat rÄder fotoförbud. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

SĂ€kerhet2022-09-02 11:38

"Åtalen mot de bĂ„da mĂ€nnen Ă€r en del av en serie Ă„tal mot personer som anskaffat och spridit material som gör det möjligt att kartlĂ€gga militĂ€r infrastruktur", sĂ€ger kammarĂ„klagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

De tvÄ mÀnnen Ätalades under fredagen för grov obehörig befattning med hemlig uppgift i VÀnersborgs respektive Falu tingsrÀtt. Enligt den stÀmningsansökan som lÀmnats in till VÀnersborgs tingsrÀtt har den Ätalade inte haft nÄgot syfte att gÄ frÀmmande makt tillhanda. Men om uppgifterna uppenbarats för frÀmmande makt hade det medfört men för Sveriges sÀkerhet, skriver Äklagaren.

Kan slÄs ut

Flera personer har redan dömts för liknande brott, samtliga till fÀngelse. Gemensamt för de inblandade har varit ett stort intresse för svenskt försvar samt goda kunskaper om och tillgÄng till viktig och kÀnslig information kring olika anlÀggningar. Just sjÀlva platserna Àr inte det hemliga, har Äklagare Mats Ljungqvist tidigare sagt till TT:

– Det kan förekomma anlĂ€ggningar som legat i skogen sedan 50-talet. Det Ă€r ju inte det som Ă€r nĂ„gon hemlig uppgift, utan det Ă€r kartlĂ€ggning som visar hur de fungerar i dag, hör ihop med andra anlĂ€ggningar, hur de kan försvaras och dĂ€rmed ocksĂ„ hur de kan slĂ„s ut.

Gav "pusselbitar"

NÀr medlemmarna i forumet bidrog med olika "pusselbitar" kring anlÀggningarna bildade dessa tillsammans vÀldigt kÀnsliga uppgifter, enligt Äklagaren.

Enligt fredagens pressmeddelande arbetar tre Äklagare pÄ riksenheten för sÀkerhetsmÄl med ytterligare ett antal förundersökningar mot olika personer dÀr Ätal kan förvÀntas inom kort.

"Det handlar om allvarliga brott eftersom de hemliga uppgifterna rör anlÀggningar som Àr av stor betydelse för rikets försvar", kommenterar Ljungqvist.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!