Billström: Ökat hot mot svenska intressen

Hotet mot svenska intressen utomlands har sannolikt ökat i kölvattnet av koranbränningarna, enligt utrikesminister Tobias Billström. Åtgärder har nu vidtagits för att stärka säkerheten på de blågula utlandsmyndigheterna. –Personalens säkerhet är högsta prioritet, säger Billström till TT.

Utrikesminister Tobias Billström. Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström. Arkivbild.

Foto: Oscar Olsson/TT

Säkerhet2023-08-18 12:38

Den svenska ambassaden i Bagdad har stormats och satts i brand. Ett bombliknande föremål har kastats mot entrén till ambassaden i Beirut. Och skotten mot en lokalanställd vid konsulatet i Izmir utreds av turkisk polis som ett möjligt terrorbrott.

– Under de senaste månaderna, i kölvattnet av bland annat koranbränningar i Sverige, har ett antal händelser inträffat som sammantaget indikerar att hotet mot svenska intressen utomlands har ökat, konstaterar utrikesminister Tobias Billström (M).

Beslutet att höja terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala avser dock bara Sverige och omfattar inte svenska intressen utomlands, understryker Billström.

– Men i ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet, säger han.

– Man ska naturligtvis vara uppmärksam på informationen från de myndigheter som finns i de länder där man vistas, följa de reseråd som finns i UD:s reseapp Resklar där alla svenska medborgare som ska åka utomlands kan hämta information.

Skärpt säkerhet

När det gäller svenska diplomatiska beskickningar, som exempelvis ambassader, har åtgärder vidtagits de senaste veckorna för att stärka säkerheten, enligt Billström som dock inte vill gå in på några detaljer.

– Vi kommenterar inte hotbilden mot våra beskickningar eller vilka säkerhets- eller beredskapsåtgärder som vidtas eftersom det kan minska effekten av åtgärderna och påverka de anställdas säkerhet, säger han.

– Men säkerheten för UD:s personal är högsta prioritet. UD är en speciell organisation i statsförvaltningen i det avseendet att vi inte bara har utsända diplomater utan också deras medföljande och lokalanställda på plats att ta hänsyn till. Så det är olika kategorier som berörs av det här säkerhetsarbetet som nu intensifieras.

TT: Har ni diskuterat att stänga eller flytta ambassader eller personal?

– Jag går inte in på den diskussionen, eftersom det är viktigt att vi inte kommenterar hotbilden närmare då det kan påverka de anställdas säkerhet.

TT: Vad gör regeringen och utrikesdepartementet för att trygga säkerheten för de svenskar utomlands som inte är anställda av er?

– Vi har nära kontakt med ett antal länder på löpande basis. Det sker på flera nivåer, både genom utrikesdepartementet men det finns också andra myndigheter som är berörda av detta, inte minst Säkerhetspolisen och den öppna polisen, säger Billström.

– Den här kontakten är inget vi fokuserar på till följd av den nuvarande situationen utan det har funnits en förhöjd hotbild under flera år. Därför är det viktigt att vidmakthålla de här kontakterna så att vi kan utbyta information och möta hoten.

"Återvinna tilliten"

Själv har Tobias Billström sedan koranbränningen i januari haft många samtal med representanter för muslimska länder och enskilda stater för att förklara de svenska grundlagsskyddade fri- och rättigheterna men också för att markera att regeringen inte står bakom bränningarna i Sverige.

I september åker ministern till FN:s högnivåvecka i New York för att överlägga med fler kollegor.

– Det är ett ständigt och fortlöpande arbete för att se till att återvinna tilliten och förtroendet i de här staterna och använda diplomatins verktyg på det bästa sättet som vi kan i den här situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!