Två svenskar sköts på måndagskvällen ihjäl av en beväpnad man strax före EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien i Bryssel. Ytterligare en svensk skadades allvarligt.
Minst ett offer bar svensk landslagströja och allt talar enligt statsminister Ulf Kristersson för att det rör sig om ett terrordåd riktat mot just svenskar. Belgiska åklagare utreder kopplingar till svenska koranbränningar.
Attentatet är ytterligare ett exempel på att våldsbejakande islamistiska rörelser uppmanar sina anhängare att slå till varhelst de bor, säger terrorforskaren Magnus Norell.
– Det är så här den islamistiska terrorn ser ut. Man ger sig på mjuka mål, folk som gör vardagliga saker.
– Sverige har funnits med i de här sammanhangen eftersom det är ett västland och har varit utsatt för desinformationskampanjer under rätt lång tid. Så det har funnits en potentiell grogrund för personer att göra något.
Lätt vara efterklok
När Säpo i somras höjde terrorhotnivån varnade man för en förvärrad hotbild mot Sverige och svenska intressen utomlands. Frågor höjs nu om man borde ha manat till försiktighet i Bryssel. Borde Fotbollförbundet rentav ha uppmanat supportrar att lämna den blågula tröjan hemma?
Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan, har sett ett attentat mot Sverige som sannolikt – men inte av det här slaget.
– Att gå på en gata i Bryssel i blågul tröja tror jag att väldigt många hade gjort och tänkt att här är vi säkra, säger han.
– I mina analysmönster hamnade jag på svensk mark – fotbollsdamernas bronsfirande, något kulturevenemang eller en match på Friends arena. Nu blev det i Belgien som svenskar brutalt mördades på grund av radikal islamism. Mitt eget analysarbete var fel, då är det svårt att rikta kritik mot Fotbollförbundet.
Svenskt självmål
Ulf Kristersson slog på tisdagen fast att Sverige inte anpassar sig efter terrorister. Men enligt Magnus Norell är det just det man gör när man höjer terrorhotnivån och diskuterar lagändringar för att stoppa koranbränningar av säkerhetsskäl.
– Ser man att något fungerar så fortsätter man, och när Sverige viker ner sig så visar man att det här fungerar. Man har gjort självmål här, säger han.
Norell riktar även en känga mot S-ledaren Magdalena Andersson som på tisdagen uppmanade alla i Sverige att dämpa tonläget för att inte "piska upp" konflikter. Hon vädjade till regeringen att se över ändringar i lagstiftningen om hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende.
– I det här läget ska du göra tvärtom. Du ska gå ut och understryka att ingen som har bränt en koran har gjort något fel och säga att vi ställer oss bakom rätten att göra det. Det är det vi ska försvara. Att börja tafsa på fri- och rättigheter i ljuset av hot och våld är helt fel. Det finns en tradition inom radikal islamism att det är okej att bruka våld – det är dem som måste hanteras.
Rädsla är målet
TT: Hur ser hotbilden ut mot svenskar utomlands?
– Hela tanken med den typ av terrorism vi såg exempel på i Bryssel, eller i Frankrike häromdagen, är att den ska vara så skrämmande att du inte kan känna dig säker någonstans, säger Magnus Norell.
Jörgen Holmlund ser en risk för att ett dåd leder till flera.
– Tyvärr brukar den här typen av händelser vara en inspirationskälla för andra, vilket oroar mig.