Hotnivån ligger fast – skärpt bevakning i jul

Säkerheten i Sverige har försämrats men enligt Säpo finns inga tecken på ett ökat hot specifikt mot julhandeln. Budskapet är att vi ska bete oss som vanligt – men polisen skärper samtidigt bevakningen. –Jag kan förstå om man tycker att det är dubbla signaler, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Justitieminister Gunnar Strömmer möter media efter att ha presenterat en lägesuppdatering av säkerhetsläget i Sverige.

Justitieminister Gunnar Strömmer möter media efter att ha presenterat en lägesuppdatering av säkerhetsläget i Sverige.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Säkerhet2023-12-08 10:22

Sedan terrorhotnivån höjdes i augusti från en trea till en fyra på en femgradig skala har säkerhetsläget försämrats ytterligare enligt Säkerhetspolisen (Säpo). Något som TT kunde berätta tidigare i veckan.

Orsakerna är flera. En är kriget i Gaza som har ökat det redan polariserande klimatet i samhället. Det gäller även aktiviteten bland våldsbejakande extremister.

– Det bidrar till en generell ökad aktivitet inom den våldsbejakande islamistiska miljön och till progpagandaspridning, säger Fredrik Hallström, tf operativ chef på Säkerhetspolisen (Säpo).

Även Europols chef Catherine De Bolle säger att risken för terrorangrepp i Europa har ökat. Till tyska nyhetsbyrån DPA hänvisar chefen för det europeiska polissamarbetet att utvecklingen i Gaza och Israels militära insatser ökar risken för angrepp från extrema islamistgrupper.

Hon säger också att de nyliga terrordåden i Bryssel, då två svensk medborgare dog, och i Paris har direkta kopplingar till utvecklingen i Mellanöstern, rapporterar Ritzau.

Julhandeln har inletts

Fredrik Hallström på Säpo poängterar dock att ett försämrat säkerhetsläge inte nödvändigtvis innebär samma sak som en ökad risk för terrorattentat.

För att uppdatera om säkerhetsläget kallade justitieminister Gunnar Strömmer till en pressbriefing på fredagen, tillsammans med Hallström och Per Engström, kommenderingschef vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

För samtidigt som säkerhetsläget försämrats har julhandeln inletts. Enligt Säpo finns det dock i dagsläget inga tecken på ökade hot riktade mot julhandeln.

Som konsument ska man inte vara orolig överhuvud taget, anser Per Engström, kommenderingschef vid Nationella operativa avdelningen (Noa)

– Den ständiga frågan är, ska vi ge oss ut på konserter, på julhandeln med mera? Vårt budskap är, fortsätt lev det liv ni har gjort tidigare, säger han.

Dubbla signaler

Polisen kommer dock att skärpa bevakningen på lämpliga platser, säger Gunnar Strömmer.

– Julhandeln, avslutningar i skolan och konserter kan genomföras som vanligt, men det vidtas olika åtgärder för att göra det så tryggt och säkert som möjligt, säger han.

Beskedet är att man ska bete sig som vanligt, men vad vill du säga till de som ändå känner sig oroliga?

– Jag kan förstå om man tycker att det är dubbla signaler. Men det är viktigt att ta till sig att när man höjer terrorhotnivån så är det en signal till landets myndigheter och andra aktörer att kliva fram och vidta åtgärder för att öka säkerheten och tryggheten så att medborgarna kan leva sina vardagsliv.

Fakta: Terrorhotnivån

Terrorhotnivån baseras enligt Säpo på "strategiska bedömningar av aktörers avsikt och förmåga att begå terrorattentat mot Sverige".

Den 17 augusti i år beslutade Säpochef Charlotte von Essen att höja terrorhotnivån från tre (förhöjt hot) till fyra (högt hot) på den femgradiga skalan.

Beslutet grundade sig enligt Säpo inte på en enskild händelse. Däremot har det under året skett en successiv försämring av hotbilden mot Sverige, där Sverige gått från att betraktas som ett "legitimt" till ett "prioriterat" mål.

Senast nivån låg på en fyra var under några månader 2015 och 2016. Polisen sökte då efter en flykting som misstänktes planera ett terrordåd i landet. Mannen avskrevs senare från misstankarna.

Med undantag för ovan nämnd period har nivån legat på en trea sedan hösten 2010.

Källa: Säpo, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!