Hundratals poliser ska terrorsäkra Stockholm

En massiv polisinsats pågår i veckan i Stockholm med anledning av riksmötets öppnande och firandet av kungens 50 år på tronen. Hundratals poliser – till fots, till sjöss och i luften – ska trygga säkerheten när kungligheter, utländska dignitärer och hundratusentals stockholmare intar gatorna.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Stora torget i Karlstad under parets resa genom landets 21 län med anledning av kungens 50-årsjubileum på tronen. Arkivbild.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Stora torget i Karlstad under parets resa genom landets 21 län med anledning av kungens 50-årsjubileum på tronen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Säkerhet2023-09-12 05:15

Kung Carl Gustafs jubileumsår kulminerar på lördag med en kortege genom Stockholms innerstad och konsert på Norrbro.

I paraden deltar, utöver kungaparet, 3 000 soldater och sjömän. Kortegevägen väntas kantas av uppemot en halv miljon människor. Stora polisiära resurser går åt till att tillställningen – som sker i en tid då allvarliga terrorhot riktas mot Sverige – förflyter på ett säkert sätt.

Redan under tisdagen inleds den polisinsats som omgärdar kungens jubileumsvecka i och med riksmötets öppnande. Därefter följer en rad programpunkter fram till lördagens kortege.

– De två stora insatserna i veckan är riksmötets öppnande och lördagens kortege. Däremellan handlar det mycket om transporter till olika platser och mindre evenemang och bevakningar, säger polisens kommenderingschef Anders Rissel.

Fler poliser på gatorna

Michael Fetz, samordnare för terrorbekämpning i polisregion Stockholm, konstaterar att personal i yttre tjänst sedan tidigare har försetts med förstärkningsvapen och att man har tillsatt extra resurser med anledning av den nyligen höjda terrorhotnivån.

– De ska dels jobba trygghetsskapande, dels förebyggande, men också kunna gå mot ett hot väldigt, väldigt snabbt om det skulle inträffa något, säger han.

En annan skillnad mot ett normalläge är enligt Anders Rissel att man har tagit höjd för parallella insatser på flera platser i staden samtidigt. Konkretare än så vill han inte bli, mer än att slå fast att hundratals poliser kommenderas ut på huvudstadens gator.

– Det kommer att vara avspärrningar för kortegevägen, drönare i luften som hjälper oss med bevakning, helikoptrar och båtar. Man kommer att se att det är massor av polisiära förmågor ute på stan, säger Rissel.

– På lördag vill vi verkligen få ut budskapet att det kommer att bli trafikpåverkan, så lämna bilen hemma.

Uppmärksam allmänhet

TT: Finns det några konkreta hot mot veckans evenemang?

– Vi har inga konkreta hot mot de här evenemangen på något sätt, säger Rissel.

Medvetenheten bland allmänheten har samtidigt höjts rejält sedan hotnivån höjdes, säger han. Det märks inte minst på mängden tips som strömmar in till polisen.

– Antalet samtal till polisen med den typen av information, en misstänkt väska eller en person, har ökat ganska markant. Mediebilden har skärpt till vaksamheten och vi tycker att det är jättebra.

TT: Vilken typ av hot tar ni höjd för?

– Nationellt centrum för terrorhotbedömning säger att det som är mest sannolikt, om det skulle ske ett attentat, är en ensamagerande gärningsman eller en mindre grupp likasinnade med ett ganska enkelt modus och vapen – skjutvapen, stickvapen eller fordon – och det är det som gäller nu också, säger Michael Fetz.

Fetz, som ansvarade för polisinsatsen i samband med kronprinsessan Victorias bröllop 2010, anser att polisen står bättre rustad att hantera ett angrepp än någonsin hittills.

– Vi har numera förstärkningsvapen med oss i i stort sett i alla bilar. Vi har bättre utrustning, sjukvårdsutbildning och sjukvårdsutrustning med oss på ett annat sätt än tidigare. Men framförallt gäller det den mentala biten, säger han.

Fakta: Hotnivån

Den 17 augusti i år beslutade Säkerhetspolisens chef att höja terrorhotnivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan.

Beslutet grundar sig enligt Säpo inte på en enskild händelse. Däremot har det under året skett en successiv försämring av hotbilden mot Sverige, där Sverige gått från att betraktas som ett "legitimt" till ett prioriterat mål.

Koranbränningarna har bidragit till bilden av Sverige som ett islamfientligt land.

Flera internationella terrorgrupper har också riktat hot mot Sverige.

Senast nivån låg på en fyra var under några månader 2015 och 2016. Polisen sökte då efter en flykting som misstänktes planera ett terrordåd i landet. Mannen friades senare från misstankarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!