Linde om Ryssland: "Full alert" under helgerna

Sverige "avvisar bestämt" Rysslands krav på stoppad Nato-utvidgning i öst. Läget kring Ukraina medför "full alert" under jul- och nyårshelgen.

Utrikesminister Ann Linde. Arkivfoto.

Utrikesminister Ann Linde. Arkivfoto.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Säkerhet2021-12-22 11:34

Utrikesminister Ann Linde (S) har de senaste dagarna talat med kollegor i både Storbritannien och de nordiska och de baltiska länderna.

Oron är fortsatt stor för den ryska militära upptrappningen vid gränsen mot Ukraina och den hårda retoriken kring konflikten med Ryssland. Om något händer är ett internationellt svar att vänta.

– Om det händer någonting med ökad aggression mot Ukraina då kommer vi att svara enigt och väldigt hårt med olika typer av ekonomiska sanktioner, säger Linde i en TT-intervju på onsdagen.

Avvisar krav

Samtidigt ges ett tydligt svenskt nej till Rysslands krav på Nato om att militäralliansen exempelvis inte ska ta sig några nya medlemmar.

– Vi avvisar bestämt alla förhandlingar från svensk sida som handlar om kärnan i den europeiska säkerhetsordningen. Vi måste ha en regelbaserad världsordning, där vi har folkrätten och varje land har rätt att göra sitt eget säkerhetspolitiska val, säger Linde.

Även om de ryska kraven är riktade mot främst USA och Nato påverkas även Sverige.

– Sverige och även Finland påverkas väldigt mycket av det här. Om man avvisar alla framtida Natoutvidgningar så minskas möjligheterna att göra självständiga politiska val, konstaterar utrikesministern.

Väntar inget svar?

Linde kan dock tänka sig diskussioner med Moskva om andra delar.

– Vi tycker det är positivt om man kan ha ökad dialog och diplomati. Det skulle i så fall kunna handla om att stärka den gemensamma säkerheten, inklusive militära uppföranderegler och konsultationsmekanismer. Och naturligtvis också rustningskontroll, säger utrikesministern.

Samtidigt går det att ifrågasätta om de ryska förslagen till Nato verkligen är allvarligt menade.

– Ryssland är ju medvetet om att flera av de här förslagen är helt omöjliga för väst att acceptera. De är helt i kontrast med den europeiska säkerhetsordningen. Mycket talar för att man inte har genuina avsikter med det här agerandet, säger Linde.

– I värsta fall kan man ju, som man gjort vid tidigare tillfällen, använda negativa reaktioner på ett sådant här förslag som anledning för aggressioner.

"Full alert"

Den ryska upptrappningen följs noga över hela världen, både politiskt och försvarsmässigt. Jul- och nyårshelgen riskerar att bli nervös.

– Det finns all anledning att vi har "full alert" under alla helger. På alla områden, både säkerhetspolitiskt, försvarspolitiskt och militärt är vi alla väldigt medvetna om detta.

TT: Blir det någon skärpt svensk beredskap under helgerna?

– Jag kommenterar inte hur beredskapen ser ut, men självklart finns det en beredskap under hela helgerna, säger utrikesministern till TT.

Fakta: Rysslands krav till Nato

Här är några av de krav – och som Ryssland kallar "säkerhetsförslag" – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

* Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

* Inte tillföra fler Nato-styrkor och -vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte starta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Källa: Reuters.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!