Metanmolnet över Sverige inte giftigt

Extrema koncentrationer av metan har uppmätts i luften efter Nord Stream-läckorna. Enligt Naturvårdsverket kan utsläppen motsvara en fjärdedel av hela Sveriges klimatutsläpp under ett år – och ännu mer sett i ett kortare tidsperspektiv.

Metan bubblar upp till ytan från Nord Stream-ledningarna.

Metan bubblar upp till ytan från Nord Stream-ledningarna.

Foto: Kustbevakningen via AP/TT

Säkerhet2022-09-30 11:20

Myndighetens grova beräkningar bygger på uppgifter från Nord Stream om hur mycket gas som fanns i ledningarna.

"Dessa uppgifter kan vara något osäkra av flera skäl, bland annat är det oklart hur högt det exakta trycket var i de totalt fyra rören på havsbotten men det uppges handla om runt 200 atmosfärers tryck", skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

"Beräkningarna utgår vidare från det något förenklade antagandet att all gas som finns i ledningarna läcker ut och att allt tas upp i atmosfären. Utifrån dessa förutsättningar är antagandet att totalt 778 miljoner normalkubikmeter (volymen när gasen inte är komprimerad) gas kommer att nå atmosfären från de läckande gasledningarna."

Inte giftigt

Mats Björsell, miljöekonom på Naturvårdsverket, slår inte på stora larmtrumman:

– När det här har läckt färdigt handlar det kanske om 0,2 procent av alla utsläpp av metan över hela jorden.

– Men det är samtidigt väldigt allvarligt eftersom vi måste göra allt vi kan för att minska utsläppen och klara klimathotet, säger han till TT.

Han påpekar att metan inte är giftigt och späs ut fort.

– Metan är en kortlivad gas i atmosfären men den har en väldigt hög klimatpåverkan under den tid som den finns kvar. Den lever i ungefär tio år, sedan har den oxiderat bort, medan koldioxiden finns för alltid nästan.

– Det spelar ingen roll var ett utsläpp sker när det gäller klimatgaser, om det varit i Östersjön eller i Egeiska havet eller i Sydatlanten. Effekten på det globala klimatet blir likadan, säger Mats Björsell.

Inget liknande

Enligt forskare på Norsk institutt for luftforskning ( Nilu ) har ett stort metanmoln dragit in över Sverige. Under tisdagen visade mätningar från Birkenesobservatoriet i Agder och mätstationer i Sverige "extrema metankoncentrationer" i luften, enligt Nilu.

"Vi har aldrig tidigare sett något liknande vid någon av våra observationer", säger forskaren Cathrine Lund Myhre i ett pressmeddelande.

Nästa vecka ska utsläppen studeras närmare av marinforskare från Göteborgs universitet på forskningsfartyget Skagerak.

Forskarna planerar olika mätningar för att se hur utsläppen påverkar miljön i Östersjön.

"På Skagerak kommer vi att ha forskare med många olika kompetenser inom det marina forskningsområdet. Jag som marinbiolog är inriktad på hur gasen påverkar det biologiska livet. Men vi har flera marinkemister som bland annat ska mäta metanhalter och försurning, och en oceanograf som kan beräkna utbredningen utifrån hur havsströmmarna går i området", säger marinbiologen Thomas Dahlgren i ett pressmeddelande.

Mätningarna ska bland annat jämföras med undersökningar som SLU:s forskningsfartyg Svea gjorde i området för bara två veckor sedan.

Seismologiska data visar att två explosioner skedde vid Nord Stream-ledningarna, den första klockan 02.03 och den andra klockan 19.03 i måndags. Kort därefter började bubblor stiga mot ytan.

Fakta: Metan

Metan är en växthusgas, men den påverkar inte i lika stor utsträckning som koldioxid. I Sverige är metanutsläppen störst från avfallsdeponier, idisslande djur och gödselhantering. En mindre del kommer även från energisektorn och vissa dränerade skogs- och jordbruksmarker.

Metan är i jämförelse med koldioxid betydligt mer kortlivat, livslängden är cirka tio år innan den bryts ned i atmosfären.

För att metanutsläpp ska kunna jämföras med koldioxidutsläpp måste man därför välja tidsperspektiv för beräkningarna. Det vanligaste är 100 år, men många anser att det är relevant att parallellt använda ett kortare perspektiv på 20 år.

På 100 år är metan 25 gånger kraftigare än koldioxid, på 20 år är det 78 gånger kraftigare. I 100-årsperspektivet motsvarar utsläppen från gasläckan cirka 12,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Med 20-årsperspektivtet blir motsvarande siffra 39 miljoner ton.

Som en jämförelse var Sveriges totala utsläpp av växthusgaser 48 miljoner ton 2021.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!