Ryssar skickas in för hemliga uppdrag

Ryssland arbetar aktivt för att skicka in fler underrättelseaktörer i Sverige, enligt Säpo.
–Det är hela tiden pågående, säger kontraspionagechefen Daniel Stenling.

Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage. Arkivbild.

Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Säkerhet2023-02-24 06:27

Under flera års tid har Ryssland på olika sätt stärkt sin närvaro i Sverige. Säpo har tidigare varnat för att var tredje rysk diplomat egentligen jobbar för någon av de ryska underrättelsetjänsterna.

Men efter den våg av utvisningar av ryska diplomater som svept över Europa sedan krigets start, har Ryssland fått svårare att verka utifrån sina offentliga plattformar, som ambassader.

– Det försöker man på olika sätt att täcka upp med mer "illegala" aktörer, där det inte tydligt framgår att det är en rysk struktur som ligger bakom. Det kan vara allt från täckföretag till personer som är djupt undercover i nån del av Sverige, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säpo.

TT: Fortsätter Ryssland att skicka in fler personer?

– Ja, det är hela tiden pågående, från både rysk och kinesisk sida, att man försöker stärka sin förmåga att kunna verka i Sverige.

Bygga upp militär

Rysslands syfte med den olagliga underrättelseverksamheten är att återuppbygga den militära makt man förlorat, enligt Säpo.

– Det är något vi sett under lång tid, men det har intensifierats nu i samband med kriget. Ryssland är väldigt intresserat av Sverige utifrån vår högteknologisektor, våra företag och våra forsknings- och lärosäten, säger Stenling.

Enorma mängder militär utrustning har förstörts i Ukraina, och detta vill Ryssland ta igen. Men omvärldens sanktioner och bristande inhemsk industri gör det svårt.

– Man behöver även avancerad teknologi utifrån att man vill förbättra och utveckla sin militära kapacitet, eftersom Ryssland uppfattar att man är föremål för ett hot från väst.

Fler utredningar

Det ökade underrättelsehotet mot Sverige har lett till en ökning av antalet utredningar kopplat till främmande makt, enligt Stenling.

Han vill inte redovisa några siffror, men uppger att det både handlar om kända förundersökningar, som spionbröderna och Volvo-konsulten, och utredningar som pågår internt.

– Det är ökade aktiviteter, då blir det fler förundersökningar. Säkerhetspolisen har också stärkt sitt kontraspionage, ganska omfattande, vi är fler som jobbar med det här i dag. Men vi har också stärkt våra nationella och internationella samarbeten.

Ryska specialförband

Säpo varnar också för att Ryssland tar större risker och inte skyr några medel.

Ryska specialförband som kan genomföra sabotage har pekats ut som ett hot.

– Ryssland använder sig av hela sitt samhälle. Specialförband är verksamma mot Sverige i sina delar. Det kan vara att man förbereder sig inför en eventuell eskalation där man ska göra saker.

TT. Finns de på plats och opererar i Sverige?

– Jag kan inte kommentera de delarna.

– Men naturligtvis har de ryska specialförbanden förberett sig för hur man ska agera mot Sverige i händelse av att vi blir indragna i storkrig.

Fakta: Ryska säkerhetshotet

Ryssland bedriver kontinuerligt underrättelseinhämtning i Sverige.

Det sker bland annat via ambassaden, där underrättelseofficerare verkar under diplomatisk täckmantel, men även via andra plattformar som exempelvis täckföretag.

Även cyberspionage och signalspaning ingår i verktygslådan.

Ryssland är intresserat av information om svensk politik, försvar och ekonomi. Även civil och militär teknik.

Ryssland använder sig av proxies (ombud) för att destabilisera, påverka, etablera förmåga till sabotage samt krigsförberedelser.

Källa: Säpo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!