Så ska du tänka efter ökade hotbilden

Sverige bedöms vara ett prioriterat mål för terrorattentat. För privatpersoner finns det därför anledningar till att fundera över sina rutiner, anser Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan.

I dag ligger terrorhotnivån på en trea på en femgradig skala. Arkivbild.

I dag ligger terrorhotnivån på en trea på en femgradig skala. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Säkerhet2023-07-28 18:50

Den senaste tidens koranskändningar har lett till kraftiga reaktioner från den muslimska världen. Från delar av den beskrivs Sverige som islamfientligt. Säpo talar om ett försämrat säkerhetsläge.

Privatpersoner bör nu vara pålästa om situationen, tänka över vad en ökad hotbild innebär och göra medvetna val, enligt Jörgen Holmlund på Försvarshögskolan.

– Jag gav en allmän rekommendation till vänner i min närhet, när man fick demonstrationstillstånd utanför Iraks ambassad, att undvika tunnelbana runt Tekniska Högskolan, ta lite andra rutter och så lägger ni en säkerhetsradie på tusen meter runt det.

Medvetna val

Jörgen Holmlund vill inte peka ut intressanta mål för attacker, men lyfter företagsorganisationer, idrotts- och kulturevenemang och andra objekt med en tydlig svensk profil som extra utsatta.

– Det ska ge så stor medial effekt som möjligt för att synliggöra att detta är direkt riktat mot hur Sverige har skymfat profeten Muhammed, säger Jörgen Holmlund.

TT: Bör man undvika större evenemang med en tydlig svensk profil?

– Jag tycker att man kan kräva som enskild att arrangörerna har en medvetenhet i att man granskar evenemang innan de äger rum, att man söker igenom lokaler innan evenemangen och att man kontrollerar de som går in.

– Så att det finns en tydligt ökad säkerhetsprofil hos dem som ordnar och arrangerar.

På grund av den ökade hotbilden bör privatpersoner vara vaksamma och eventuellt rapportera personer som har ett uppenbart avvikande beteende.

– Jag tror att de som med egen kraft går in i olika miljöer för att agera attentatsmakare eller ta gisslan, brukar inte se superlugna ut, eftersom det är med risk för eget liv som man vill åstadkomma något, säger han.

Förändra rutiner

För svenskar som befinner sig utomlands rekommenderar Jörgen Holmlund att "ta kontroll" över sin egen säkerhetssituation.

– Svenskar som arbetar i offentliga positioner eller för olika företag utomlands, behöver inte vara för tydliga med att man arbetar för tydliga svenska grundintressen i form av företag.

Myndigheter, företag och andra "proffsiga organisationer" bör även vidta åtgärder för att stärka säkerheten för sina anställda, enligt Jörgen Holmlund.

– Man bör se över allt från besöksrutiner, till posthantering, till hur gods införs till enheten, säger han.

Ingen ny reseavrådan

UD har inte utfärdat någon ny reseavrådan med anledning av den senaste tidens försämrade säkerhetsläge.

– Men det klart att det här är ett allvarligt läge även för svenskar utomlands, därför har vi en bevakning som pågår dygnet runt för att kunna följa detta, säger Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet.

I det mest allvarliga exemplet – Irak, där den svenska ambassaden blev stormad och satt i brand – finns redan en avrådan sedan tidigare på grund av säkerhetsläget.

Att utfärda en avrådan är inget som sker lättvindigt, det följer enligt bestämda principer och bland annat efter kontakter med andra länder. Det är en stark signal om att riskerna är stora.

I läget som råder nu är den starkaste uppmaningen från UD att hålla sig informerad, både före och under resan, och att skriva upp sig på den så kallade svensklistan, så att UD kan nå personerna om det skulle behövas. Dessutom kan man ladda ned UD:s app för att få pushnotiser med säkerhetsinformation.

Svenskar bör också försöka undvika folksamlingar, demonstrationer eller situationer som kan utvecklas till oroligheter och platser som kanske är kända för demonstrationer och oroligheter.

– Man måste helt enkelt vara påläst. Det är en del av den enskilde resenärens ansvar, säger Svante Liljegren.

Fakta: Terrorhotnivån

Hotnivån består av fem steg:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Hotnivå fyra kräver att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Krävs att ett konkret hot ska vara nära förestående eller överhängande. Denna nivå har hittills inte använts.

Beslutet om terrorhotnivån i Sverige fattas av säkerhetspolischefen. I dag ligger terrorhotnivån på en trea på en femgradig skala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!