I januari i år rapporterade Expressen att en kvinna som var efterlyst efter ett avvisningsbeslut arbetat som städare i statsminister Magdalena Anderssons privata bostad. Städbolaget kvinnan var knuten till råkade i december förra året utlösa ett larm i Anderssons bostad och polis kallades dit. Väl där upptäckte polisen den efterlysta kvinnan, som senare uppgett för tidningen att hon varit inne i bostaden även tidigare.
Det är Säkerhetspolisen (Säpo) som ansvarar för säkerheten kring den centrala statsledningen, det vill säga i huvudsak statsministern, alla statsråd och riksdagsledamöter. Nu har myndigheten gått igenom händelsen och sina rutiner.
– Vi har noga gått igenom den här händelseutvecklingen och har sett över våra egna rutiner och våra rutiner med andra. Mot bakgrund av det har vi vidtagit vissa ändringar och sedan har vi gjort en analys av regelverket, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen till TT.
Vidare krets?
Säpo konstaterar att det finns ett bra regelverk när det gäller personer som utför arbete i exempelvis statsministerns tjänstebostäder. Men när det gäller arbete i privatbostäder ser Säpo behov av en regeländring så att myndigheten kan besluta om registerkontroll av personer som inte är placerade i säkerhetsklass men som utför tjänster i privata bostäder som nyttjas av "personer i den centrala statsledningen med särskilt skyddsvärda funktioner".
Den definitionen träffar inte alla statsråd utan exempelvis statsministern, utrikesministern och ordförandena i riksdagspartierna. En ganska liten grupp, konstaterar Charlotte von Essen.
– Vi ser också behov av att utreda frågan ytterligare. En fråga som bör bli föremål för utredning är om kretsen bör bli vidare, på så sätt att fler i den centrala statsledningen skulle kunna omfattas, säger von Essen.
"Äventyra säkerheten"
TT: Varför har ni inte upptäckt den här "luckan" tidigare?
– - Man ska vara medveten om att personskyddet består av en mängd olika delar och är en palett av olika åtgärder och vi arbetar ständigt med att utveckla personskyddet och anpassa det utefter de situationer vi har att hantera. Efter den här händelsen som rapporterades i januari har vi haft anledning att gå igenom händelseutvecklingen och kan bland annat konstatera att här finns ett behov av att genomföra en regeländring.
Vilka förändringar som skett kring Säpos rutiner efter händelsen vill Charlotte von Essen inte gå in på eftersom "det kan äventyra säkerheten för skyddspersonerna".