Terrorexpert: Kan finnas sympatier med Hamas

Säkerhetstjänsterna kan behöva följa upp vissa av de svenskar som nu återvänder från Gaza, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp. –Det kan finnas sympatier och till och med kontakter med Hamas, säger han.

Genrebild på demonstrant med Hamas-flagga. Arkivbild.

Genrebild på demonstrant med Hamas-flagga. Arkivbild.

Foto: Nasser Nasser/AP

Säkerhet2023-11-16 06:00

Omkring 250 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd har hittills fått godkännande att lämna Gaza via gränsövergången i Rafah. De flesta är familjer och barn.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, ser inte att återvändarna utgör något direkt säkerhetshot mot Sverige. Däremot kan myndigheterna behöva undersöka om det finns personer i gruppen som har kopplingar till terrorstämplade Hamas, som styr på Gazaremsan.

– Det kan finnas sympatier och till och med kontakter med Hamas. Det får myndigheterna se om det behöver följas upp på något sätt. De har ju listan och namnen på alla personerna, säger Ranstorp.

Stödja med logistik

Han säger även att det kan finnas individer som tidigare förekommit i underrättelsesammanhang och att det då kan vara intressant att se vilka kontakter de tar.

– Det handlar om att se om de har något samröre med Hamas och om de på något sätt kan stödja organisationen med logistik eller budskap.

Vissa personer som återvänder skulle också kunna bli en samlande punkt för att driva på kampanjen mot Israel ytterligare, enligt Ranstorp.

– Men jag ser inte att personer som varit därinne och kommit ut skulle utgöra någon stor risk i form av våld eller attentat. Det har mycket att göra med att konflikten är väldigt lokalt begränsad till Gaza.

Att enstaka svensk-palestinier som släpps ut kan ha deltagit i Hamas terroraktiviteter går inte att utesluta, anser han – men betonar att risken är mycket liten.

– Jag tror att det är starkt begränsat sett till vilka som kommer ut. De flesta är fel ålderskategori eller har varit där för att besöka sin familj helt enkelt.

Säpo följer

Säkerhetspolisen uppger att man följer situationen i Gaza inom ramen för sitt uppdrag. Vilken koll Säpo eventuellt har på de svenskar som återvänder svarar man inte på.

"Ytterligare detaljer om vilka bedömningar vi gör eller vilka åtgärder vi vidtar är inget myndigheten har möjlighet att gå in på", skriver Säpos presstjänst i ett mejl.

Totalt har över 500 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd hört av sig till UD och bett om hjälp att lämna Gaza. Sverige hör till de länder som har flest namn på sin lista. Andra länder kan ha en handfull medborgare, enligt UD.

Sverige avråder sedan tio år tillbaka från resor till Gaza.

Fakta: Hamas och Gaza

Den palestinska islamistgruppen Hamas styr på Gazaremsan sedan 2007.

Hamas är terrorklassat av Israel och de flesta västerländska länder, däribland EU, Storbritannien och USA.

Hamas erkänner inte Israels existens och har krävt att Israel ska förintas.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området.

Den 7 oktober angrep och dödade Hamas omkring 1 200 civila israeler i oväntade och mycket brutala attacker. Runt 240 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan.

Dagen efter attacken förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza har fler än 11 000 palestinier dödats. Siffrorna är inte verifierade av någon oberoende part.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!