Det var i onsdags som polisen i Stockholm inledde en särskild händelse efter att Säpo meddelat att man ser ett ökat antal attentatshot mot Sverige. Säkerheten ska nu höjas vid ”symboliskt viktiga objekt”, vilket SVT var först med att rapportera.
Bakom besluten ligger den uppmärksamhet som koranbränningen i Stockholm fått, och även den globala kampanjen mot svensk socialtjänst.
Den särskilda händelsen inom polisen går under namnet ”Doris” och innebär att man ska prioritera och utveckla dialogen med relevanta aktörer i samhället och informera medarbetarna om det förändrade säkerhetsläget.
Ljuset på Sverige
– Man ser att både al-Qaida och IS använder koranbränningarna för att vädja till ensamagerande sympatisörer att göra något. Strålkastarljuset har hamnat på Sverige och detta är ett sätt för polisen att skicka signaler om att man är medveten om det, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.
Både Rasmus Paludans koranbränning och desinformationskampanjen om socialtjänsten har enligt honom bidragit till ett ökat fokus på Sverige och en ökad mängd propaganda för hämndaktioner.
– Det handlar framför allt om en administrativ åtgärd inom polisen, och ger en signal om att de ska blir mer beredda på att någonting kan hända. Det betyder inte att något kommer att ske men det ökar medvetenheten.
TT: Betyder det att man ska undvika folksamlingar eller vissa plaster i Stockholm?
– Nej, risken att man skulle befinna sig på en plats där det eventuellt händer något är väldigt liten och som allmänhet ska man fortsätta göra det man brukar. Om någonting händer ska man däremot inte bege sig dit utan sätta sig i säkerhet.
Inte alarmistisk
Att det är just Stockholm som inleder en särskild händelse beror på att det är en storstad och att det är där det kan finnas ”symboliska måltavlor”. Vilka dessa kan vara har polisen inte velat gå in på.
Enligt Magnus Ranstorp förekommer liknande hot mot Sverige kontinuerligt men den senaste tidens händelser har ökat fokuset. Tidigare fanns till exempel en liknande hotbild mot Lars Vilks.
– När IS hade etablerat kalifatet 2014 gick ledaren al-Adnani ut och vädjande om att slå mot väst med alla till buds stående medel. Sen kom en våg av terrorattentat runt om i Europa. Nu vill man höja medvetenheten, säger Ranstorp.
– Men det är viktigt att se att detta är en försiktighetsåtgärd, man ska vara alert men inte alarmistisk.