"Risk för militär attack måste med i Natoanalys"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att varje analys av en potentiell svensk Natoansökan måste ta höjd för risken för ett militärt angrepp mot Sverige.

Försvarsminister Peter Hultqvist på besök vid Gotlands regemente P18 i onsdags.

Försvarsminister Peter Hultqvist på besök vid Gotlands regemente P18 i onsdags.

Foto: Karl Melander/TT

Säkerhetspolitik2022-03-27 22:26

– Vi måste, oavsett vad vi tycker, orka med att ta in sådant som hybridhot, cyberhot, fundera på sabotage, en militär attack i någon form, underminerande verksamhet, kränkningar och störningar i det svenska samhället, säger försvarsministern i SVT:s Agenda Special.

Söndagens program avhandlade bland annat hur riksdagspartierna ser på frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

Varje ställningstagande måste, anser försvarsministern, ta hänsyn till risken för olika typer av direkta attacker mot Sverige till följd av en Natoansökan.

– Orkar man inte ta med det i analysen när man diskuterar ett Natomedlemskap så tycker jag inte att man gör sitt jobb ordentligt.

Under våren ska regeringen och oppositionen återkommande träffas för att analysera hotbilden mot Sverige. En säkerhetsanalys ska presenteras den 31 maj.

– Regeringens uppfattning är att den militära alliansfriheten ligger fast, men nu ska vi ha den här processen och verkligen värdera allt som nu ligger på bordet – från Natomedlemskap till Finland, till USA, till samarbetsavtalen, till riskerna.

På frågan om regeringen skulle kunna svänga i frågan om ett svenskt Natomedlemskap konstaterar han att regeringens linje fortsatt är att Sverige är alliansfritt.

– Men det finns så mycket vi behöver diskutera utan att behöva polarisera och ställa oss i något hörn. Nu gäller det att ta alla saker som ligger på bordet och diskutera dem grundligt, och sedan får vi komma tillbaka med de här när vi har gjort den processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!