AnmÀrkningar mot krogar efter helgtrÀngsel

VĂ„rsolen lockade ut stadsborna i helgen – trots FolkhĂ€lsomyndighetens rekommendationer. Fullpackade lokaler ledde till flera anmĂ€rkningar av miljöförvaltningen. Men de flesta sköter sig, sĂ„vĂ€l i Stockholm som i Göteborg och Malmö.

VÄrsolen lockade ut Stockholmarna i helgen. HÀr köar folk till en glasskiosk pÄ söndagen.

VÄrsolen lockade ut Stockholmarna i helgen. HÀr köar folk till en glasskiosk pÄ söndagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

SamhÀlle och vÀlfÀrd2020-04-20 09:50

Under helgen har det rapporterats om trÀngsel pÄ barer och restauranger i Stockholm.

"Vi kunde med lÀtthet konstatera att ett flertal krogar hade lÄngt över det rekommenderade antalet gÀster", skrev polisen i Södermalm bland annat pÄ sin Facebook-sida i helgen.

Men nÀr det kom till kritan var det inte sÄ farligt. Under lördagen gjorde miljöförvaltningen i Stockholm kontroller, bland annat efter rapporter frÄn polisen, pÄ 29 krogar, restauranger och caféer. Fem av dem fick anmÀrkningar.

– Framför allt berodde anmĂ€rkningarna pĂ„ att vi tyckte att det var för trĂ„ngt mellan borden och stolarna. Men inspektörerna har hela tiden en dialog och tittar över lokalerna, det kan vara sĂ„ att man kommenterar att det Ă€r för mycket folk som stĂ„r i kö till toaletterna till exempel, sĂ€ger Peter BrĂ„denmark, talesperson för miljöförvaltningen.

Ger effekt

Restauranger riskerar att förlora tillstÄndet om man inte efterföljer de nya reglerna om trÀngsel, som bland annat sÀger att besökare ska Àta och dricka sittande vid bord och hÄlla avstÄnd till varandra. Samma regler gÀller sÄvÀl inomhus som för uteserveringar.

Innan det blir aktuellt görs dock en uppföljning av de restauranger som fĂ„tt anmĂ€rkningar – och hittills har samtliga som följts upp vidtagit adekvata Ă„tgĂ€rder.

– Vi har vĂ€ldigt bra dialog med verksamhetsföretrĂ€darna och ser att de har vidtagit Ă„tgĂ€rder nĂ€r vi kommer tillbaka. SĂ„ det ger effekt, sĂ€ger Peter BrĂ„denmark.

Sedan den 7 april har miljöförvaltningen gjort totalt 210 kontroller, av dem har 33 fÄtt anmÀrkningar.

– Det ser positivt ut generellt sett, sĂ€ger Peter BrĂ„denmark.

KlagomÄl i Malmö

Även i Malmö har soldyrkare flockats pĂ„ uteserveringar – sĂ„ till den grad att miljöförvaltningen fĂ„tt in flera klagomĂ„l om trĂ€ngsel pĂ„ krogar pĂ„ Lilla torg och MöllevĂ„ngstorget. Men nĂ€r man sedan gjorde kontroller i fredags var det bara en verksamhet som inte fick godkĂ€nt.

– NĂ€r vi var dĂ€r var det inga problem med trĂ€ngsel och vi tyckte att det sĂ„g bra ut. Men det Ă€r en ögonblicksbild, tvĂ„ timmar senare kan det vara ett annat lĂ€ge. Det Ă€r det som Ă€r svĂ„rt med att göra kontroller och följa upp den hĂ€r typen av föreskrifter, sĂ€ger Arvid Nordlander pĂ„ miljöförvaltningen i Malmö.

Totalt kontrollerades mellan 15 och 20 krogar. Arvid Nordlander understryker vikten av att som restaurangÀgare fortsatt ta situationen pÄ allvar.

– Det Ă€r jĂ€tteviktigt. Även besökare mĂ„ste visa stor respekt för andra gĂ€ster och hĂ„lla avstĂ„nd. Ser man att det Ă€r mycket folk pĂ„ ett stĂ€lle ska man inte bidra till trĂ€ngseln, utan vĂ€lja en annan plats eller en annan tidpunkt att komma tillbaka, sĂ€ger han.

Allvarliga brister i Göteborg

I Göteborg kontrollerades nÀstan 140 verksamheter under helgen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Resultatet visade pÄ allvarliga brister hos fyra verksamheter, och mindre allvarliga hos ytterligare 20.

– Det Ă€r trĂ€ngsel pĂ„ uteserveringar, frĂ€mst under tiden dĂ„ solen Ă€r uppe. DĂ„ sitter man tĂ€tt pĂ„ varandra. Det Ă€r ocksĂ„ en avsaknad av skyltning och anslag med information om att hĂ„lla avstĂ„nd, sĂ€ger Angelica Winter, avdelningschef pĂ„ miljö- och hĂ€lsoskyddsförvaltningen i Göteborg, till Ekot.

Flera av verksamheterna ÄtgÀrdade dock bristerna sÄ fort de uppmÀrksammades.

Fakta: Nya allmÀnna rÄd

FolkhÀlsomyndigheten har sammanstÀllt nya allmÀnna rÄd för att minska smittspridningen av covid-19 i Sverige:

Butiker, köpcentrum och gallerior bör begrÀnsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör ocksÄ ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur lÄngt kunderna kan stÄ mellan varandra.

Idrottsföreningar bör om möjligt hÄlla trÀningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, trÀningsmatcher, tÀvlingar och cuper och begrÀnsa antalet ÄskÄdare.

Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp Ärsmöten och liknande, om mötet krÀver att deltagarna trÀffas pÄ samma plats.

Arbetsgivare bör se till att personal och besökare hÄller avstÄnd, att anstÀllda arbetar hemifrÄn och undviker onödiga resor om det Àr möjligt.

I kollektivtrafik och allmÀnna fÀrdmedel bör antalet resenÀrer begrÀnsas, och antalet turer anpassas sÄ att trÀngsel kan undvikas.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!