I år pågår fastemånaden ramadan mellan kvällen 23 april och kvällen 23 maj. Det är en viktig och helig tid för muslimer i hela världen. För de som fastar gäller att man inte äter under de timmar på dagen då solen är uppe. Dagens första mål intas därför före gryningen och kallas suhoor, och efter att solen gått ner äter man dagens andra mål, iftar.
Ramadan avslutas med högtiden id al-fitr som börjar dagen efter ramadans slut, vilken är nu på söndag.
– Det är ett tillfälle då folk samlas, det brukar komma 8 000 personer till vår moské på Medborgarplatsen. Vi brukar be i tre-fyra omgångar, säger Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms moské.
Moskéer sänder online
Men som mycket annat påverkas även id av den pågående coronapandemin. Bland annat håller Stockholms moské stängt sedan den 28 mars och tills vidare.
– I år är rekommendationen från imamer i Sverige och Europa att muslimer firar hemma med familjen, säger Mahmoud Khalfi.
Varje kväll under hela fastemånaden brukar många samlas i moskén på Medborgarplatsen – något som inte heller varit möjligt i år. I stället har Stockholms moské valt att sända predikningar på nätet.
– Vi har sänt nästan varje kväll. Vi kommer att ha sändningar under allmaktens natt och id. Då har vi speciella program med religiösa och andliga aktiviteter, böner och korta föreläsningar, säger Mahmoud Khalfi.
Allmaktens natt inträffade den 19 maj i år och är en särskilt helig natt som varje år inträffar under någon av ramadans sista tio dagar.
"Livet framför allt"
Även i Malmö brukar moskén vara flitigt besökt under ramadan och id, men i år är moskén stängd.
– Vi följer myndigheternas rekommendationer och det är också ett måste i vår religion att vi prioriterar livet framför allt, säger Jonida Vishkurti, kommunikatör Islamic Center i Malmö.
Över 2 500 personer från Malmö med omnejd brukar samlas i moskén under id.
– Det brukar vara fullt vid id-bönen, både inne och ute på gården, säger Jonida Vishkurti.
Både under ramadan och id kommer församlingens medlemmar i stället kunna ta del av moskéns aktiviteter online.
– Under ramadan brukar folk komma hit för att be, de kanske behöver hjälp med något, rådgivning, eller så sitter de bara och läser koranen. I år har vi flyttat de flesta av våra tjänster till digitala plattformar, säger Jonida Vishkurti.
Via moskéns officiella kanaler i sociala medier har man kunnat följa utbildningar, föreläsningar och fredagspredikningar. Tjänster som vigslar och sorgearbete utförs fortfarande på plats, då följs noga råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
– På söndag kommer vi lägga upp videor med id-predikningar i sociala medier, det blir som en hälsning till alla, säger Jonida Vishkurti.
Ändrade planer
Stockholmsbon Hawa Mohammed skulle, om allt varit som vanligt, gått till moskén med sin familj under söndagens id. Nu har hon fått ändra sina planer.
– Id blir inte som vanligt i år, men det är samma sak i hela världen. Hälsan är viktigast, säger Hawa Mohammed.
Id är, inte minst, en högtid för barnen och i många familjer hör det till traditionerna att barnen får nya kläder, godis och andra presenter.
– Om det är fint väder kommer vi att gå ut på morgonen. Bönen är tidigt, klockan åtta, så vi får se om vi kan komma iväg med barnen så tidigt. Det känns mer som id om man kommer ut. På eftermiddagen kommer vi att fika ute på gården, säger Hawa Mohammed.