Åtalad efter gängmord hänvisar till hotbild

15 av de 16 åtalade nekade till allt när rättegången om dödsskjutningen i Gamlestaden inleddes i Göteborg. Den ende som medgav något uppger att han var hotad och handlade i nöd. –Han har vidtalat polisen, säger hans advokat Thomas Martinsson enligt DN.

I dag inleds rättegången om dödsskotten i Gamlestaden i Göteborgs tingsrätt. Femton misstänka står åtalade i en jättemål som beräknas ta 39 dagar att avhandla. Bild ur polisens förundersökning.

I dag inleds rättegången om dödsskotten i Gamlestaden i Göteborgs tingsrätt. Femton misstänka står åtalade i en jättemål som beräknas ta 39 dagar att avhandla. Bild ur polisens förundersökning.

Foto: POLISEN/TT

Samhälle och välfärd2021-03-26 05:47

Polisbilar och ett tjugotal poliser fanns på plats i och runt Göteborgs tingsrätt när den 39 dagar långa rättegången startade på fredagsmorgonen. Målet är betecknat som en högriskrättegång. Några journalister och anhöriga släpptes in på åskådarplats i de båda rättssalarna. Övriga åhörare hänvisades till ett intilliggande rum med tv-överföring.

Men stämningen var lugn första dagen.

Rättegången handlar om en man sköts till döds på öppen gata i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg i maj förra året. Dödsskjutningen har koppling till en konflikt mellan rivaliserade gäng.

Polisen kunde snabbt gripa flera personer. Under utredningen har målet växt med fler misstänkta brott.

Den första rättegångsdagen handlade mycket om formalia. Åklagarna redogjorde för sina gärningsbeskrivningar, målsägandena presenterade sina skadeståndsanspråk.

"Utsatt för hot och våld"

Nio män är åtalade för mord. Övriga anklagas för andra brott, med koppling till mordet.

Den ende som gjorde vissa medgivanden var en man i 40-årsåldern, som är åtalad för anstiftan till mord.

– Han har medverkat som framgår av den här gärningsbeskrivningen, säger mannens advokat Thomas Martinsson enligt Dagens Nyheter.

Men advokaten tillade också:

– Gärningarna har styrts av att han har varit utsatt för hot och våld.

Thomas Martinsson anser att hotbilden som den åtalade varit utsatt för måste påverka tingsrättens bedömning.

En åtalad i sista stund

När åtalet gjordes i måndags fanns bara 15 åtalade. Den sextonde lades till dagen före rättegången.

Det är en person som tidigare utlämnats från Spanien i ett annat ärende, och där rätten först dagen nu fått klartecken från spanska myndigheter om att mannen fick åtalas även i detta mål. Han är misstänkt för förberedelse till mord.

– Det är en fördel att samtliga misstankar nu blir prövade i samma huvudförhandling, säger rättens ordförande Robert Eneljung till GT.

Den sextonde mannen har suttit häktad i ett annat mål och dömdes så sent som på onsdagen till fängelse i fem och ett halvt år för grovt narkotikabrott.

Göteborgs tingsrätt har vidtagit extra säkerhetsåtgärder under rättegången. Man har säkerhetssalar, polisbevakning, extra skalskydd och 30 vakter från kriminalvården. Målsägarna är placerade i en tingsrätt på annan ort.

Fyra salar

Förhandlingarna sker inledningsvis i fyra olika salar parallellt. Det är den största rättegången i Göteborg sedan målet efter den stora diskoteksbranden år 1998.

– Sett till antal frihetsberövade och antal dagar är det här den största sedan dess, säger Robert Eneljung till TT.

Rättegången beräknas vara klar lagom till midsommar.

Förhandlingarna sker inledningsvis i fyra olika salar parallellt. Det är den största rättegången i Göteborg sedan målet efter diskoteksbranden år 2000. Arkivbild.
Förhandlingarna sker inledningsvis i fyra olika salar parallellt. Det är den största rättegången i Göteborg sedan målet efter diskoteksbranden år 2000. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!