– Det skriks efter ställföreträdare överallt, säger Urban Stridfeldt, ordförande för Riksförbundet gode män och förvaltare.
Det finns för få gode män i Stockholm, personer som hjälper andra med exempelvis ekonomi, myndighetskontakt och juridik, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. I dagsläget finns omkring 5 500 gode män i Stockholm, men ytterligare 350 behövs.
– Det beror bland annat på att vi blir fler invånare i staden och att andelen äldre blir större. Vi har också skärpt tillsynen av våra gode män, vilket gör att en del får sluta och en del väljer själva att sluta, säger Håkan Andersson, chef på överförmyndarförvaltningen i Stockholm.
Inställda utbildningstillfällen
Han säger också att det kan spela in att många av dem som tar uppdrag är äldre och kanske tvekar att ta uppdrag under coronapandemin om de tillhör en riskgrupp.
Riksförbundet gode män och förvaltare uppger för TT att det finns råder brist på personer som vill ta uppdrag i hela landet. Enligt Urban Stridfeldt har det att göra med att ersättningen är låg men också med att utbildningstillfällen ställts in under pandemin och att äldre personer nu inte kan ta uppdrag.
Förändrade rutiner
I Stockholm har 100 personer hittills i år anmält sitt intresse för det frivilliga uppdraget. Det kan jämföras med hösten 2015 då många flyktingar kom till Sverige och hela 2 000 intresseanmälningar inkom till Stockholms stad.
Lena Andersson, ordförande för föreningen Gode män och förvaltare i Göteborg, konstaterar att arbetet som god man har förändrats under pandemin. Huvudmän som bor på äldreboende går i regel inte att besöka, och det finns en oro att åka kollektivt bland de gode män som inte har bil. Överförmyndarnämnden i Göteborg ställer inga krav på att man ses en gång i månaden som annars är brukligt, på grund av den rådande situationen.
– Man får ha telefonkontakt eller om det behövs försöka träffas utomhus. Nöden är uppfinnighetens moder, det har löst sig ändå, uppdragen har fungerat, säger Lena Andersson.