Regeringen har nu fått in remissvar på förslaget att kräva test för pågående infektion av covid-19 vid inresa i Sverige för utlänningar.
Förslaget kommer från Folkhälsomyndigheten som är oroad över att den nya virusmutationen som upptäckts bland annat i Storbritannien och Danmark ska sprida sig här.
– Inriktningen är klar. Regeringen planerar att införa ett testkrav, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).
Ett beslut om en sådan förordning planeras att tas vid ett extra regeringssammanträde på onsdag.
TT: När kan det nya testkravet börja gälla?
– Så snart som möjligt. Vi siktar på ett ikraftträdande redan till helgen, säger Damberg.
Tar resurser
Polisen skriver i sitt remissvar att det nya kravet skulle innebära "ytterligare en arbetsuppgift för Polismyndigheten och därigenom ta ytterligare resurser i anspråk."
Polisen påpekar att förslaget innebär att man även kommer att behöva göra kontroller av covidtest på platser där det i dag saknas gränskontroll, till exempel gränsen mot Finland.
"Som alltid när det handlar om resursbehov kommer den tillkommande arbetsuppgiften behöva ställas mot andra arbetsuppgifter som åligger polisen", står det i remissvaret.
– Gränskontroll är en del av polisens kärnuppgift. I den här pandemin prövas många myndigheter, säger Damberg.
– Polisen är beredd på att uppfylla de krav som ställs på dem.
Undantag behövs
Testintyg kan komma att kontrolleras redan innan resan till Sverige påbörjas. Flera flygbolag har i dag krav på intyg för sina resenärer och de kan bli fler när Sverige nu inför sådana krav för inresa för utländska medborgare.
– Jag tror att det i praktiken kommer att fungera på det sättet, säger Damberg.
– Jag tror att flera flygbolag kommer att ställa den typen av krav.
På justitiedepartementet kommer man nu fram till onsdag bland annat att titta på vilka grupper som ska undantas från kravet på ett färskt testintyg vid inresa.
Polisen nämner att det finns ett antal kategorier som kommer ha svårt att kunna uppvisa ett intyg om covid-19-test när man reser in i Sverige. Förutom arbetspendlare nämns även till exempel sjömän, fjällräddare, renskötare, personer som arbetar med transporter, akuta sjukvårdstransporter, personer inom det nordiska tullsamarbetet samt utryckningspolis.
Asylsökande undantas?
Migrationsverket är positiv till förslaget, men uppger att konsekvenserna till stor del beror på vilka undantag regeringen beslutar om.
"Ett krav på ett negativt covid-19-test utfört maximalt 48 h innan avresa skulle potentiellt försvåra eller i vissa fall även göra det omöjligt för utländska medborgare att söka internationellt skydd i Sverige", skriver myndigheten i sitt yttrande.
Även Migrationsverkets arbete med att ta emot kvotflyktingar och med att överföra och ta emot asylsökande från andra EU-länder enligt Dublinförordningen bedöms kunna påverkas.
Kustbevakningen vill först se regeringens förordning innan man kan bedöma hur verksamheten påverkas.