Dåliga villkor för funktionsnedsattas fritid

Möjligheten att få spela basket eller lära sig ett musikinstrument är betydligt sämre om du har en funktionsnedsättning. Samhället sätter nämligen flera käppar i hjulet, visar en stor kartläggning.

Vården förskriver generellt inte hjälpmedel som är specifika för fritidsaktiviteter. Arkivbild.

Vården förskriver generellt inte hjälpmedel som är specifika för fritidsaktiviteter. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Samhälle och välfärd2020-07-18 09:35

Myndigheten för delaktighet (MFD) har genomlyst regelverk och genomfört intervjuer samt en stor enkät med personer med funktionsnedsättningar. Utredarna hittade flera barriärer som begränsar möjligheten för funktionsnedsatta att göra roliga aktiviteter på fritiden.

– Det vanligaste svaret är att det är svårt ta sig till aktiviteten, säger Erika Dahlin, utredare på MFD.

– Du kanske använder rullstol och vill spela basket, och rullstolsbasket finns bara i kommunen bredvid. Men färdtjänsten brukar inte tillåta resor över kommungränser för att göra fritidsaktiviteter. Så det finns hinder i infrastrukturen, fortsätter hon.

Kikare och hörhjälpmedel

Ytterligare ett hinder är att vården generellt inte förskriver hjälpmedel som är specifika för fritidsaktiviteter. Som en kikare, hörhjälpmedel eller en anpassad rullstol som kan behövas.

– Man har inte råd. Fritidshjälpmedel som ibland behövs är jättedyra och de får man köpa själv. Det gör ju dessutom att det är svårt att prova på olika aktiviteter för att hitta rätt, säger Erika Dahlin.

Nytt uppdrag

Funktionsnedsättning är ett brett begrepp, men enligt kartläggningen spelar det ingen roll om det handlar om rörelsenedsättningar eller inlärningssvårigheter. Förutsättningarna till en fritidsaktivitet är mycket sämre än för en person utan funktionsnedsättning. Möjligheterna är också betydligt färre i glesbygdsregioner.

För att förbättra situationen har myndigheten för delaktighet fått ett regeringsuppdrag att presentera bra exempel på vad kommuner och föreningar kan tänka på för att göra fritidsaktiviteter mer tillgängliga. Men tillgång till färdtjänst och förskrivning av hjälpmedel är en politisk fråga, menar Erika Dahlin.

– Lokala beslut behövs för att få till de bitarna, säger hon.

Fakta: Dessa hjälpmedel används

I en stor panelundersökning med över 2 000 personer med funktionsnedsättningar gav deltagarna flera exempel på vilka typer av hjälpmedel som de använder för att kunna utöva sin fritidsaktivitet.

Rullstol och/eller rollator.

Elscooter, permobil och elrullstol.

Kryckor, käppar och gåstavar.

Synhjälpmedel som kikare, förstoringshjälpmedel, talande hjälpmedel, orienteringskäpp och ledarhund.

Hörselhjälpmedel som formgjutna öronproppar och hörapparat.

Ortopediska stöd för avlastning som formgjutna sulor och ortos.

Planeringshjälpmedel som en magnettavla, surfplatta och anteckningsdator.

För ridsport nämns lift och bälte.

Även kontaktpersoner, ledsagare, tolkar och färdtjänst räknades upp som förskrivna hjälpmedel för fritidsaktiviteter av några respondenter.

Källa: Myndigheten för delaktighet (MFD)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!