Det drar ihop sig i MP:s val av nytt språkrör

Mer jävlar anamma, envishet och kaxighet utlovas av de åtta kvinnor som vill leda Miljöpartiet när Isabella Lövin slutar. Nu ska valberedningen utse sin favorit.

Partisekreteraren Märta Stenevi nämns som en stark kandidat i kampen om att bli nytt språkrör. Arkivbild.

Partisekreteraren Märta Stenevi nämns som en stark kandidat i kampen om att bli nytt språkrör. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samhälle och välfärd2020-11-12 07:55

Samma dag som utfrågningen av kandidaterna hölls kom en opinionsundersökning från SVT/Novus där Miljöpartiet backade under fyra procent.

– Vi har inte tid att åka ur riksdagen, säger Märta Stenevi, språkrörskandidat och partisekreterare, och pekar på klimatkrisen som kräver snabba åtgärder.

Många som vill

Stenevi lovade att ta sig an språkrörsjobbet med en rejäl dos jävlar anamma om hon blir vald. Hon pekas ut som favorit tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

De konkurrerar mot riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Karolina Skog, Pernilla Stålhammar och kommunpolitikern Elin Söderberg från Umeå.

Under torsdagskvällens utfrågning blev det mycket tal om klimatkris, social rättvisa och att vända dåliga opinionssiffror.

I sak var det inte så stor skillnad mellan kandidaterna – det är ju trots allt åtta miljöpartister.

Radikal röst

Men Rebecka Le Moine stack ut som mest radikal. Hon är talesperson för biologisk mångfald och vill att partiet ska vara mer systemkritiskt och aktivistiskt.

– Vi måste växa, vi kommer inte att kunna göra stora systemförändringar med bara fyra procent, säger Rebecka Le Moine.

Hon förespråkar kortare arbetstid och basinkomst, och anser att nästa språkrör ska stå utanför regeringen för att kunna driva en mer radikal agenda.

Tuff tid

Tiden i koalitionsregeringen med Socialdemokraterna har varit tuff för partiet, med flera smärtsamma beslut för MP.

Annika Hirvonen, som var MP:s förhandlare i migrationskommittén, var beredd att lämna regeringssamarbetet i somras när S förhandlade med Moderaterna, utan att först ha försökt att göra upp med MP.

– Jag och partiet landade i att hade de gjort upp där och då, hade vi varit beredda att lämna. Det går inte att ha ett fungerande samarbete om ens samarbetsparti agerar på det sättet, säger Annika Hirvonen.

Ovissa val i MP

Valberedningen kommer att presentera sin kandidat i december, allra senast sex veckor före den digitala extrakongressen den 31 december.

Men det är troligt att flera av kandidaterna ställer upp i valet oavsett om de backas upp av valberedningen eller inte. Ombuden på MP-kongresser är inte bundna av sina distrikt på samma sätt som i andra partier. Det gör att valutgången är svårare att förutspå. Till exempel fick den relativt okände kommunpolitikern Magnus P Wåhlin en tredjedel av rösterna när han utmanade Per Bolund om språkrörsposten förra året.

Rebecka Le Moine, kandiderar till språkrör för Miljöpartiet.Hon vill att partiet ska vara mer systemkritiskt och lyssna mer på aktivister. Arkivbild.
Rebecka Le Moine, kandiderar till språkrör för Miljöpartiet.Hon vill att partiet ska vara mer systemkritiskt och lyssna mer på aktivister. Arkivbild.
Fakta: De vill bli nytt språkrör

Janine Alm Ericson: riksdagsledamot sedan 2014, från Alingsås. Är gruppledare för MP i riksdagen, har tidigare varit ekonomisk-politisk talesperson.

Annika Hirvonen: riksdagsledamot sedan 2014, från Sundbyberg. Gruppledare i riksdagen och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor.

Rebecka Le Moine: riksdagsledamot sedan 2018, från Linköping. Talesperson för biologisk mångfald. Fick Världsnaturfondens (WWF) utmärkelse Årets miljöhjälte 2017.

Åsa Lindhagen: jämställdhetsminister sedan 2019, från Stockholm. Riksdagsledamot 2018–2019, socialborgarråd i Stockholm 2014–2018.

Karolina Skog: riksdagsledamot sedan 2019, tidigare miljöminister 2016-2019 . Är partiets ekonomisk-politiska talesperson och budgetförhandlare. 2010-2016 var Skog kommunpolitiker i Malmö.

Märta Stenevi: partisekreterare sedan 2019, från Malmö. Stadsbyggnadskommunalråd i Malmö 2016–2018, regionråd i Skåne 2014–2016.

Pernilla Stålhammar: riksdagsledamot från Stockholm sedan 2014, sitter i dag i socialutskottet.

Elin Söderberg: kommunpolitiker från Umeå. Har varit ordförande i partiets Klimatnätverk 2015-2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!