KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som har dömts till döden för spionage i Iran, har suttit isolerad i månader. Nu kräver åtta oberoende människorättsexperter, som har utsetts av FN men som inte uttalar sig för dess räkning, att han släpps fri.
"Djalalis situation är verkligen fruktansvärd" skriver de i ett uttalande.
Tappat vikt
Forskaren har hållits isolerad i över hundra dagar och ljuset i hans cell är tänt dygnet runt. Han har haft svårt att äta på grund av medicinska problem och viktnedgången beskrivs av FN-experterna som dramatisk. Djalali uppges också ha svårt att tala.
Människorättsorganisationen Amnesty meddelade nyligen att de har fått veta att Djalali sover på golvet med tre filtar, en under sig, en över sig och en som kudde. Sedan han isolerades den 24 november har han fått ta emot två besök av familj i Iran, i februari och mars – men får inte ringa till sin fru och barn i Sverige.
"Det finns bara ett ord för att beskriva den allvarliga fysiska och psykiska misshandeln av Djalali, och det är tortyr" skriver FN-experterna som kräver att han omedelbart bör släppas och återförenas med sin familj.
Djalali greps i Iran 2016 och dömdes året efter till döden. Forskaren i katastrofmedicin anklagas för att ha spionerat för Israels räkning – men FN-experterna slår fast att domen bygger på en bekännelse framtvingad under tortyr och en orättvis rättegång.
Uppskjuten avrättning
I slutet av förra året uppgavs att Djalalis avrättning var nära förestående. Men sedan kom uppgifter om att den hade skjutits upp. FN-experterna skriver att myndigheternas "omänskliga" behandling av Djalali väcker oro för att han "även om han inte avrättas, snart kan komma att dö i fångenskap".
Utrikesdepartementet arbetar för Djalalis frigivning, uppgav utrikesminister Ann Linde (S) i riksdagens utrikesdebatt i slutet av februari.