Endast tre personer intensivvårdas i Skåne, och ute på de skånska äldreboendena syns inga stora utbrott. Egenprovtagningarna bland privatpersoner och vårdanställda ökar också i rask takt, och är nu uppe i drygt 18 000 per vecka.
Men antalet fall av smitta som upptäcks är lågt – bara 38 personer per dag har i genomsnitt konstaterats vara smittade av covid-19 den senaste veckan.
– Trots denna positiva bild vill jag ändå säga vi befinner oss mitt i en pandemi. Vi har i länder runtomkring oss där det ökar på ett helt annat sätt, understryker Eva Melander under Region Skånes presskonferens.
Uppmaningar till skåningar
För antalet smittade stiger i Danmark, och med det har nya restriktioner rörande sammankomster och landets barer och restauranger införts. Störst andel smittade finns i huvudstadsområdet, där siffran ligger på nära 49 smittade personer per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, vilket är högre än i Skåne.
En påtaglig spridningsrisk finns kvar, varnar Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.
– Det är risk att bli smittad i samhället i både Skåne och Danmark, säger hon.
Smittsiffrorna är dock inte rakt av jämförbara eftersom testningen är mer omfattande i Danmark än i Sverige.
Ändå har regionrådet Carl Johan Sonesson (M) gått ut och uppmanat skåningarna till att inte åka till Danmark – såvida det inte är nödvändig.
Ingen officiell avrådan
Men någon officiell regional avrådan är inte aktuell, kommenterar Eva Melander.
– Vi har inte mandatet att lägga den typen av rekommendationer, utan det kommer från nationellt håll.
TT: Ska man ändå vara försiktig med att åka över Öresundsbron?
– Det är upp till individen, vår smittskyddslag bygger på det egna ansvaret och omdömet, säger Melander och fortsätter:
– Man får själv så att säga avgöra till sist om man vill ta den risken.
Hur utvecklingen i Skåne kommer te sig är svår att sia om – troligtvis är små pucklar av utbrott att vänta kommande veckor, enligt Melander.
Den kommande utmaningen nu är att se till att situationen på äldreboenden håller i sig, när besöksförbudet strax hävs.
– Det handlar om att boendet tar ansvar för sättet man kan träffa sina äldre blir säkert. Och för de som kommer och besöker: Man ska vara purfrisk när man kommer dit!