– KU ställer sig frågande till att varken försvarsminister Peter Hultqvist eller utrikesminister Ann Linde informerades samtidigt som Sverige hade militär personal i Irak, säger KU:s ordförande Karin Enström (M).
– Det är märkligt att informationen inte nått försvarsministern eller utrikesministern, säger vice ordförande Hans Ekström (S).
Samma kritik har KU mot att de båda ministrarna inte fick information om den så kallade falska officeraren, som Kustbevakningen bedömde vara olämplig.
KU ifrågasätter att frågan inte följdes upp i kontakterna mellan försvarsmakten och försvarsdepartementet. Om frågan hade följts upp så hade regeringskansliet fått information om att personen tidigare hade haft uppdrag vid Natos militära högkvarter tidigare än i samband med medierapporteringen.
Ceasars hustru
Ett annat ärende handlar om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Regeringen tog över ärendet efter det att mark- och miljööverdomstolen gett sitt godkännande. KU konstaterar att det kan vara motiverat att regeringen tar över prövningen av ett sådant ärende, men konstaterar att regeringen bör vara försiktig att göra det i ett sent skede.
KU markerar också mot att klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) under tillståndsprövningen uttalade sig om investeringar i fossila bränslen.
Det "kan ge upphov till tvivel om att prövningen är saklig och opartisk", konstaterar KU. Regeringen avslutade aldrig prövningen, eftersom Preem drog tillbaka sin ansökan.
– Nu skedde aldrig något prövning, men om det hade skett, så hade det uttalandet kunnat ställa till det, oavsett beslut, säger Mia Sydow Mölleby (V).
– Ceasars hustru får inte ens misstänkas, säger Tuve Skånberg (KD).
Inte acceptabelt
Andra ärenden som KU finner brister i regeringens handläggning handlar om gruvbrytningen i Kallak. Det framgår av regeringsärendet att det inte genomfördes några handläggningsåtgärder under närmare tre år. Det innebär en försening som inte är acceptabel, konstaterar KU.
Ytterligare ett ärende som KU funnit anledning att ta upp är styrningen av Arbetsförmedlingen efter riksdagens budgetbeslut 2019, som innebar en neddragning av myndighetens anslag, vilket ledde till att ett stort antal kontor skulle stängas.
KU anser att det "kan diskuteras" om regeringen fattade de beslut som hade behövts under våren 2019 sett till den situation som uppstod.
I några övriga frågor konstaterar KU att några ministrar kommit med uttalanden som varit missvisande eller felaktiga. Det handlar bland annat om inrikesminister Mikael Dambergs (S) uttalande om antalet poliser och åtgärder mot gängbrottslighet, utrikesminister Ann Lindes (S) uttalande om export av krigsmateriel och justitieminister Morgan Johanssons (S) om beviljade uppehållstillstånd på grund av anknytning.