Mässor livesänds efter nya restriktionerna

Flera kyrkor har börjat sända sina söndagsgudstjänster på nätet, sedan sammankomster med över 50 personer förbjudits.

Kyrkor sänder sina gudstjänster på nätet. Arkivbild.

Kyrkor sänder sina gudstjänster på nätet. Arkivbild.

Foto: Oliver Berg/AP/TT

Samhälle och välfärd2020-03-30 02:55

Landets kyrkor angriper förbudet mot större offentliga samlingar på olika sätt. I Varberg har församlingen valt att stänga kyrkan för gudstjänster och livesänder dem i stället på nätet.

– Det är för att alla ska kunna delta på samma villkor och för att minska smittspridningen, säger kyrkoherden Fredrik Ivarsson till SVT Nyheter Halland.

Om en kyrka väljer att hålla öppet som vanligt gäller det att inte fler än 50 personer vistas inne i lokalen samtidigt. I till exempel Domkyrkan i Karlstad kan de som inte får plats följa gudstjänsterna live via bland annat pastoratets hemsida, rapporterar SVT Nyheter Värmland. Så kommer det fortsätta att vara tills restriktionerna upphör.

Även deltagarna i kyrkan i Husie församlingshem i Malmö samlas numera digitalt, skriver Sydsvenskan. Endast en handfull personer fanns på plats i kyrkan under söndagens mässa, medan majoriteten följde gudstjänsten via en livesändning på sociala medier. Sändningen nådde drygt 270 personer, betydligt fler än de runt 35 deltagare som normalt brukar komma till kyrkans gudstjänster, skriver tidningen.

I flera länder har religiösa samlingsplatser tvingats att stänga helt och hållet för att minska spridningen av coronaviruset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!