Putin: "Vi är oövervinnliga när vi är enade"

Ryssland firar segerdagen för att högtidlighålla segern i andra världskriget. Men 75-årsjubileet för Nazitysklands kapitulation uppmärksammas på nedtonat vis på grund av covid-19.

En medlem ur ryska flottan i Sankt Petersburg, Ryssland, där man i|dag firar segerdagen.

En medlem ur ryska flottan i Sankt Petersburg, Ryssland, där man i|dag firar segerdagen.

Foto: Dmitri Lovetskij/AP/TT

Samhälle och välfärd2020-05-09 07:31

Den traditionsenliga militärparaden är inställd och ersätts istället av ett firande på distans. I ett 20 minuter långt tal till nationen uppmanade den ryske presidenten Vladimir Putin befolkningen att hålla ihop, precis som under kriget.

– Vi vet att vi är oövervinnliga när vi står enade, sade Putin under talet, som sänds i rysk tv.

Ryssland har den senaste tiden sett en snabb spridning av det nya coronaviruset. I nuläget har över 180 000 bekräftats smittade och 1 700 avlidit. Under den gångna veckan har omkring 10 000 nya fall rapporterats varje dag, och lördagen ser ut att följa samma mönster.

Putin nämnde inte explicit kampen mot coronaviruset i sitt tal, men antydde att det finns kopplingar mellan dagens utmanande situation och striderna mot Nazityskland.

– Våra veteraner kämpade för livet, emot döden. Och vi kommer alltid att ha deras enighet och uthållighet, fortsatte han.

I samband med talet lade Putin ned blommor vid Den okände soldatens grav vid Kremlmuren i Moskva. Efter detta visades bilder av ett nästintill tomt Röda torget.

Talet följdes av en flyguppvisning där helikoptrar och stridsplan flög över staden – på smittsäkert avstånd för Moskvaborna att beskåda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!