Mötet är nödvändigt för att även diskutera vad som kan göras ytterligare för att hindra smittspridning på arbetsplatser, enligt ministern. Jobbet och hemmet är enligt Folkhälsomyndigheten de främsta smitthärdarna.
– Jag kommer att bjuda in arbetsmarknadens parter om behovet av ytterligare åtgärder, säger Eva Nordmark på en pressträff.
Närmare 10 000 anmälningar om covidrelaterade incidenter på arbetsplatserna har kommit in till Arbetsmiljöverket bara sedan nyår.
Möte om vacciner
Mötet planeras bli av den 24 mars. Nordmark vill då också höra vad hon och parterna kan göra för att så många som möjligt av landets uppemot fem miljoner anställda ska kunna vaccinera sig på jobbet.
– Ju fler som kan vaccinera sig på jobbet desto bättre, så att det kan gå snabbt och smidigt när vaccinet kommer, säger Eva Nordmark till TT i samband med pressträffen.
Hon säger att hon har en löpande dialog om hur det kan göras och att hon har träffat alla regiondirektörer och även haft möten med kommundirektörer och Svenskt Näringsliv. Förutsättningarna ser olika ut i regionerna, beroende på om det finns många större arbetsplatser och en effektiv företagshälsovård, jämfört med regioner med många mindre arbetsplatser och långa avstånd.
Vid sidan av hemmen är arbetsplatserna de mest drivande i smittspridningen. Mycket görs av många arbetsgivare, men inte tillräckligt, enligt arbetsmarknadsministern.
Jobba hemifrån
Alla arbetsgivare är skyldiga att se till att människor kan arbeta hemifrån när det går.
– Vi har fått signaler att det finns arbetsgivare som inte gjort det trots att det är möjligt, säger Eva Nordmark.
Enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem har incidenter där man riskerar att bli smittad på arbetsplatserna ökat markant.
– Många arbetsgivare gör mycket bra, men det finns potential att göra ännu mer, säger hon.
Verket planerar under våren 2 000 riktade inspektioner runt om i landet för att kontrollera hur arbetsgivarna tar sitt ansvar. Där ingår bland annat skolor och större byggnadsprojekt.