Studenter sörjer britternas farväl till Erasmus

Avtalet om Storbritanniens framtida relation till EU innebär att landet lämnar det över trettio år gamla utbytesprogrammet Erasmus. –Det är synd. Jag hade otroligt kul under min Erasmus, säger Joacim Westerberg Njie från Stockholm som pluggade fem månader på Essex University öster om London.

Några spanska Erasmusstudenter äter våfflor i Bryssel under ett evenemang tidigare i höstas. Arkivbild.

Några spanska Erasmusstudenter äter våfflor i Bryssel under ett evenemang tidigare i höstas. Arkivbild.

Foto: Francisco Seco/AP

Samhälle och välfärd2020-12-26 18:35

För Joacim Westerberg Njie var det främst det sociala som lockade. Och han fick som han ville. Nederländaren, tysken, fransyskan och kinesen i samma korridor blev snabbt hans vänner. De festade och pluggade tillsammans. Ibland samtidigt. Vännerna hörs fortfarande av ofta och har även träffats i Nederländerna och Frankrike.

– Jag lärde mig mycket om mig själv och om andra kulturer, säger han.

Över 300 000 britter

Utbytet som sedan 2014 kallas Erasmus+ innebar att det var lätt för Joacim att räkna till godo sina brittiska betyg och lägga in i examen från Stockholms universitet när han väl var tillbaka i Sverige. Erasmusstipendiet på några tusenlappar hjälpte att täcka de extra kostnaderna som utomlandstillvaron medförde.

2016 var det förutom Joacim Westerberg Njie drygt 4 000 svenskar som genomförde en Erasmus. De flesta av dem åkte likt Joacim till Storbritannien.

Sedan 1987 har över 300 000 brittiska studenter deltagit i Erasmusprogrammet. Under 2017 deltog 16 500 britter. Samma år var det 31 727 EU-medborgare som genomförde Erasmus i Storbritannien, enligt officiella siffror. I fjol var det totalt 940 000 européer som drog nytta av programmet med en budget på 3,4 miljarder euro.

"Sorgligt"

En av dem som en gång tog den där "chansen" är Skylar Longridge från Newcastle i norra England. Hon kom till Sverige 2016 som Erasmusstudent och pluggade ett år på Stockholms universitet. 2019 flyttade hon till Stockholm permanent. Julafton tillbringade hon med en av sina svenska vänner som hon lärde känna under sin Erasmus i Stockholm. I bakgrunden stod Brexit-sändningen på.

– Det var sorgligt när beskedet kom, säger hon.

– Det har funnits löften om att Erasmus inte skulle röras. Norge och Turkiet är med trots att de inte är med i EU. Jag hoppades att det skulle bli så. Men, från ett brittiskt perspektiv är det tyvärr så att Erasmus aldrig riktigt slagit i Storbritannien. I min klass var vi bara två som åkte på utbyte, av 300 elever.

Skylar Longridge hoppas att det snabbt blir tydligt hur möjligheterna för utbyte i och med Storbritanniens utträde kommer att se ut i framtiden.

– Men ärligt talat tror jag att det här är ett akademiskt självmord för britterna, säger hon.

Boris Johnson: Tufft beslut

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar beslutet att lämna Erasmus för "tufft". I stället ska ett brittiskt utbytesprogram för hela världen presenteras inom de kommande dagarna, enligt den brittiska regeringen. Det ska döpas efter Alan Turing, mannen som ledde teamet som knäckte Nazitysklands kodsystem.

– Brittiska studenter kommer inte bara att ha möjlighet att studera i Europa utan även vid de bästa universiteten i hela världen, sade premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens på julaftonskvällen.

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon kallar beslutet att gå ur Erasmus för ”kulturell vandalism” och Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att det ”troligen är ett medvetet val att minska kopplingarna mellan unga britter och andra unga européer. Det tar sikte på att kapa banden med Europa även i framtiden”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!