Arbetsförmedlingen kan ha röjt identiteter

Ett fel i Arbetsförmedlingens register kan ha gjort att personer med skyddad identitet fått brev skickade till sina gamla adresser, skriver Aftonbladet.

Hundratals personer med skyddat identitet kan ha fått brev skickade till sina gamla adresser. Arkivbild

Hundratals personer med skyddat identitet kan ha fått brev skickade till sina gamla adresser. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2022-10-14 12:34

För personer med skyddad identitet kan det få allvarliga konsekvenser.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta och jobbar med att det ska bli så små konsekvenser som möjligt, säger Arbetsförmedlingens presschef Hans G Larsson till tidningen.

Felet uppstod i samband med en ändring Skatteverket gjorde 1 juli – en ändring Arbetsförmedlingen kände till och var förberedd på, men något gick ändå fel, förklarar Larsson.

Efter att det hela upptäckts i början av september satte man igång ett "systematiskt felsökningsarbete". Arbetsförmedlingen jobbar nu med att ta reda på hur många personer totalt – utöver de med skyddad identitet – som fått brev skickade till fel adresser. Omkring 250 arbetssökande personer med skyddad identitet kan vara berörda.

– För att man ska vara berörd ska man ha fått ett fysiskt brev, som en kallelse, från oss. Det är inte säkert att de 250 personerna med skyddad identitet har fått det, men vi kollar på det, säger Hans G Larsson.

Myndigheten har också anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!