Då hålls Malmöforum, en internationell konferens om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, som statsminister Stefan Löfven (S) har tagit initiativet till.
Stats- och regeringschefer från ett 50-tal länder är inbjudna – och planen är att de inte ska komma tomhänta till Malmö. Här förväntas de nämligen presentera konkreta åtaganden om vad var och en kommer att bidra med på området framöver. Och att löftena faktiskt hålls kommer att följas upp:
– Arbetet kommer att påbörjas 2022 då Sverige tar över ordförandeskapet i International Holocaust Remembrance Alliance, berättade utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressbriefing tidigare i veckan.
Fyra teman
Bland inledningstalarna på Malmöforum finns EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Israels president Isaac Herzog, liksom Ronald Lauder, ordförande för Judiska världskongressen (WJC).
Diskussioner kommer sedan att hållas med fyra teman i fokus: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.
Till diskussionen om sociala medier har representanter för de stora sociala medieplattformarna bjudits in: Facebook, Twitter, Google och Tiktok, men vilka som faktiskt kommer har inte offentliggjorts.
När dagen ska summeras talar bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.
Beredskap för protester
Att konferensen fokuserar på antisemitism är något polisen har i särskilt beaktande och därför kommer massiv polisbevakning och avspärrningar att sätta sin prägel på Malmö i samband med konferensen.
Beredskap finns också för protestyttringar, kanske vid Malmömässan i Hyllie där mötet hålls eller på andra platser i Malmö.
Vi förväntar oss opinionsyttringar, att personer ska ta tillfället i akt att använda sina fri- och rättigheter att demonstrera, sade Mattias Sigfridsson, kommenderingschef polisregion Syd, vid en pressträff under fredagen.