Brev vid muslimsk högtid ledde till polisinsats

Oväntade gåvor i postlådor i ett villaområde i Göteborg gav huvudbry på fredagen. Polisen ryckte ut, och hittade ofarliga paket med kakor.

Postlådor på en adress i Göteborg fick oväntat innehåll. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Postlådor på en adress i Göteborg fick oväntat innehåll. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Samhälle2023-07-28 13:39

Ett antal villor hade fått paket och ett brev, som enligt mottagarna kunde uppfattas som hotfullt. Man vågade inte öppna paketen.

– Det är väl vissa ord som man har reagerat på, och det ska väl ses i ljuset av det allmänna säkerhetsläget, säger Jens Andersson, presstalesperson på polisen.

Polisen åkte till platsen med flera patruller.

– Vi öppnar paketen, och de visar sig innehålla kakor. Sen får vi också tag på dem som lagt ut de här lapparna och paketen, säger Andersson.

Brevens budskap hade misstolkats. Gåvorna var kopplade till den muslimska högtiden ashura, som i år infaller den 28 juli.

– Det är en högtid där det, vad jag förstår, ingår i firandet att man ska vara vänlig, ge gåvor och så vidare. Det har varit avsikten, säger Jens Andersson.

Polisen misstänker inget brott i sammanhanget.

– Vi tar det självklart på allvar när det kommer in såna här samtal, givet säkerhetsläget. Men nu visade det sig inte vara så dramatiskt, och det var ju skönt, framhåller Jens Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!