Under pandemin har en passkuld byggts upp. Cirka 1,5 miljoner svenskar har inte förnyat sina pass under de gångna två åren, och när många nu vill resa utomlands har Polismyndigheten svårt att hinna med.
Inom Norden råder passfrihet. Ska man besöka ett av våra grannländer kan det alltså räcka med att ha ett svenskt körkort – trots att det egentligen inte styrker ens medborgarskap.
– Visserligen finns EU-flaggan och ett S på körkortet, men det betyder att det är utfärdat i Sverige. Körkortet är bara ett bevis på att du får framföra vissa typer av fordon, trots att det i många fall accepteras som en id-handling, säger Sara Lind, processledare för resehandlingar på polisens nationella rättsavdelning.
Kan finnas undantag
Det gäller dock att se upp. Trots passfriheten så kan det finnas undantag.
– Det är lite lurigt. Vi har fått mycket frågor från folk som ska ta Finlandsfärja till exempel, där vissa rederier kräver pass. Det är förmodligen för att man ska kunna verifiera vilka personer man har ombord, säger Sara Lind.
Planerar man däremot en resa utanför Europa gäller det att ha ett giltigt pass. En del länder kräver dessutom att passet ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresedatum.
– Det är upp till varje enskilt land vad man har för slags gränskontroller. Så det gäller verkligen att kolla upp vad som gäller för varje resmål.
"Samma kö"
Saknar man pass men har ett nationellt id-kort får man resa mellan alla EU-länder samt Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein. Men köerna för att skaffa ett nationellt id-kort är lika långa som för att skaffa ett pass.
– Det är samma människor, samma system, samma biometristationer som hanterar både passansökningar och ansökningar till nationellt id-kort. Det är samma kö, säger Sara Lind och tillägger:
– Vilket såklart blir olyckligt i det här fallet när det ser ut som det gör.
Rättad: Felaktig uppgift struken ur faktarutan.