Mats Löfving hittades död i sin bostad i Norrköping den 22 februari. En förundersökning inleddes för att utesluta att ett brott låg bakom dödsfallet. Den lades ned av åklagare tidigare i mars eftersom inget pekade på att dödsfallet orsakats av någon annan person.
Dödsfallet anmäldes även av polisen till Arbetsmiljöverket, i enlighet med arbetsmiljölagen. I mars gjorde myndigheten en inspektion hos polisen och efter det har man nu skickat ett tillsynsmeddelande med en begäran om att få ta del av polisens utredning som arbetsgivare.
Enligt rutin
– Det är enligt de rutiner som vi har när det har hänt en allvarlig händelse eller en olycka, säger arbetsmiljöinspektör Annika Gladh, som inte kommenterar det pågående ärendet.
I utredningen ska polisen beskriva vilka faktorer i arbetsmiljön som man bedömer kan ha bidragit till händelsen samt vilka åtgärder som vidtagits eller planeras.
Om Arbetsmiljöverket efter sin granskning anser att polisen inte har följt lagen kan myndigheten göra en åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten.
Kritik mot ledningen
Kritik har efter Mats Löfvings död riktats mot polisledningen och rikspolischef Anders Thornberg. Bland annat har det från Löfvings familj ifrågasatts huruvida han fick tillräckligt stöd från arbetsgivaren i samband med uppmärksamheten kring misstankarna om tjänstefel som riktats mot honom.
Anders Thornberg har inte gett några intervjuer efter kritiken som framförts och ville inte heller gå in på det när han fick frågor om saken vid en pressträff på tisdagen.
– Jag kommer att svara vid ett senare tillfälle. Det pågår fortfarande en utredning vid Arbetsmiljöverket om arbetsmiljön, och jag kommer kunna återkomma vid ett senare tillfälle, sade Thornberg.
– Just nu pågår det också ett sorgearbete i Polismyndigheten och vi fokuserar på verksamheten, sade han vidare.
Senast 26 maj ska polisen ha skickat utredningen till Arbetsmiljöverket.
Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig beskrivning av utredningen i rubriken.