Det ska gå snabbare att fängslas igen

Personer som släppts ur fängelset i förtid genom villkorlig frigivning kommer framöver att kunna återvända snabbare om de missköter sig.
–Det blir ett viktigt verktyg för oss, säger Emma Ekstrand, enhetschef vid Kriminalvården

Åter i fängelse. Den som missköter sig under villkorlig frigivning ska kunna omhändertas snabbare. Arkivbild.

Åter i fängelse. Den som missköter sig under villkorlig frigivning ska kunna omhändertas snabbare. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2022-06-05 19:19

Den som friges villkorligt måste sköta sig under prövotiden – annars blir det fängelse igen. Men i dag kan det ta tid att gripa personer som misskött sig. För att så ska ske måste ett beslut fattas av övervakningsnämnden, först därefter kan Kriminalvården agera och besluta om att polis ska omhänderta personen.

På onsdag väntas riksdagen fatta beslut som ger Kriminalvården ökade befogenheter och möjligheter att föregå nämndens beslut genom att tillfälligt omhänderta villkorligt frigivna.

– I de fall där det verkligen är en person som missköter sig allvarligt, kanske befinner sig i ett område där brottsoffret finns och där man absolut inte ska vara, det kan till exempel finnas risk för återfall i våld i nära relation, så kan vi fatta ett sådant här beslut på studs, säger Emma Ekstrand på Kriminalvården

Hon tror inte att lagändringen kommer att innebär några jättevolymer, men i fall som ovan beskrivet – där det föreligger akut fara för sig själv eller andra – ska polis kunna tillkallas i princip omgående.

Om Kriminalvården fattar ett tillfälligt beslut om ingripande ska övervakningsnämnden sedan i efterhand skyndsamt fatta ett formellt beslut i ärendet.

Lagändringarna ska träda i kraft den 1 oktober 2022.

Fakta: Tre straff utan fängelse

1. Att dömas till skyddstillsyn. Frivården ska då stötta och kontrollera att personen inte återfaller i brott utan följer frivårdsplanen, till exempel beroendebehandling.

2. Villkorlig frigivning. Den som dömts till fängelsestraff men sköter sig under tiden i fängelset kan släppas efter två tredjedelar av tiden. Under prövotiden kan Kriminalvården besluta om övervakning. Den villkorligt frigivne måste då löpande träffa en övervakare från frivården, som stämmer av hur återintegrationen i samhället går.

3. Intensivövervakning – det som i folkmun kallas fotboja. Vid dom om fängelsestraff under sex månader kan kriminalvården besluta om fotboja i hemmet. Det gäller personer som uppvisar potential att kunna klara tillvaron, de som har bostad, sysselsättning och inte bedöms kunna hamna i missbruk.

Källa: Kriminalvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!