Kalmar, Jönköping och Stockholm – flera kommuner runt om i landet hissar Israels flagga för att visa solidaritet efter terrorstämplade Hamas attack mot landet i helgen.
Även reklamföretaget Jcdecaux visar den israeliska flaggan på sina reklamskyltar i 15 städer, rapporterar Dagens Media.
"Unik bland konflikter"
Men att hissa den israeliska flaggan kan förarga, säger Anders Persson, Israelexpert och forskare vid Linnéuniversitetet.
– Israel-Palestinakonflikten har en förmåga att spilla över på andra samhällen som gör den unik bland konflikter i världen. Jag har själv inga problem med att hissa den israeliska flaggan i solidaritet, men jag tror att det kommer att bli protester mot det på vissa håll.
Redan har demonstrationer hållits på flera platser i Sverige som kan uppfattas som ett firande av Hamas attacker mot Israel.
– När det blir oroligt i Israel-Palestinakonflikten så ser vi historiskt att antisemitiska incidenter ökar i Sverige. Så var fallet under Gazakriget 2008–2009 och 2014, säger Anders Persson och tillägger:
– Det finns grupper i det svenska samhället, framför allt inom delar av vänstern och andra propalestinska grupper eller muslimska grupper, som finner den israeliska flaggan problematisk.
Oenighet i kommuner
I en del kommuner råder i stället politisk oenighet om flaggan ska hissas eller inte. De som är positiva har på flera håll lyft att man hissade den ukrainska flaggan i samband med Rysslands anfallskrig på landet. Men att hissa Israels flagga kan ses som mer kontroversiellt, enligt Anders Persson.
– Det är extremt få i Sverige som sympatiserar med Ryssland och Putin. Därför blir det ingen konflikt eller politiskt käbbel i Sverige i frågan, och det blir oproblematiskt att hissa den ukrainska flaggan.
Han ser en risk dels för att israeliska flaggor som hängs upp kan bli vandaliserade, dels för att det i takt med att dödssiffrorna stiger i Gaza kan börja höjas krav på att även den palestinska flaggan ska hissas.