Få gifter sig – men boom väntas 2022

Under pandemin har färre gift sig, men snart tycks trenden vara på väg att vända. Enligt bröllopskoordinatorn Anna Löfgren syns ett uppsving i branschen efter de lättade restriktionerna – och en bröllopsboom väntas under 2022.

Färre par har gift sig under pandemin, men för bröllop nästa år är intresset redan stort och många lokaler är fullbokade. Arkivbild.

Färre par har gift sig under pandemin, men för bröllop nästa år är intresset redan stort och många lokaler är fullbokade. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle2021-07-21 05:15

Den 1 juli upphävdes flera coronarestriktioner i Sverige, bland annat tillåts numera 50 deltagare på bröllopsfester i hyrd lokal utan anvisade sittplatser. De lättade restriktionerna ser nu ut att kunna vända den nedåtgående giftermålstrenden som rått under pandemin.

– När lättnaderna kom märkte jag ett uppsving i att brudpar med kort varsel behövde hjälp inför sina bröllop i augusti, säger Anna Löfgren, vd och grundare av bröllopskoordineringsföretaget Lilly's Delight.

Hon fortsätter:

– Många får en tydligare och positivare syn på att de faktiskt kan gifta sig. Jag ser att det är en stor lättnad för brudparen, många har ju väntat i två år.

Färre gifta 2020

I fjol gifte sig 37 591 par, vilket var över 10 000 färre än året innan och det lägsta antalet i Sverige på 20 år, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Hittills i år har siffrorna legat kvar på låga nivåer, vilket även märks i antalet ansökningar om hindersprövning som kommer in till Skatteverket.

I juni 2020 kom 31 000 ansökningar om hindersprövning in, vilket var drygt 4 000 färre än året innan. Inför årets sommar väntade sig myndigheten en ökning, men än så länge syns en fortsatt minskning då 27 600 ansökningar kom in i juni.

– Det är fortfarande folk som gifter sig, men det har inte svängt ännu. De som vill ha stora fester och mycket folk väntar nog tills pandemin är över skulle jag tro, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Mer storslagna bröllop

Enligt Anna Löfgren kommer det stora uppsvinget i branschen framför allt att märkas under nästa år och även 2023. Det växande intresset har synts i den bröllopsbutik hon driver, där affärerna började ta fart igen efter påsk, och redan 2022 spår hon att antalet bröllop kan vara tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

– Vi ser att bokningarna för att komma och prova ut sin brudklänning efter sommaren är på uppgång. Det är en liten trendmätare för då vet vi att alla som kommer och provar ska gifta sig någon gång under nästa år.

De flesta av sommarens brudpar har planerat efter de tidigare restriktionerna och det är fortfarande vanligt med mindre utomhusbröllop. Nästa år däremot, syns en trend där fler vill gifta sig utomlands och ha en större fest i flera dagar.

– De som har väntat med sina bröllop har kanske sparat lite pengar och vill samla sin familj, sin släkt och sina vänner och göra det lite mer storslaget än man annars hade tänkt.

Brudpar kommer tillbaka

Inom Svenska kyrkan har man ingen sammantagen bild över vigselbokningarna, utan det kan se olika ut runt om i landet. Göteborgs domkyrkoförsamling är ett av de pastorat som ser ett ökat intresse för att knyta kärlekens band.

– Nu ser vi att de som avbokade och tänkte sig stora vigslar kommer tillbaka. Men vi får också fler förfrågningar om sommaren 2022 i stället, eftersom festlokalerna är helt fullbokade, säger Susanne Olbing, präst i Göteborgs domkyrkoförsamling.

Hon tror på fler stora vigslar under nästa år och att många av paren som har haft små bröllop kommer att vilja ha sina fester då.

Även Tyresö församling har sett ett ökat bokningstryck på både vigslar och dop sedan början på sommaren.

– Det har varit ett lägre tryck under året och många som har avbokat och ombokat med kort varsel. Nu ser vi också att många bokar med kortare varsel, säger Ottilia Andersson på expeditionen i Tyresö församling.

I dagsläget är kyrkan fullbokad fram tills slutet på oktober, men församlingen ser även att många börjat boka in sig för vigslar i maj och juni nästa år.

"Var ute i god tid"

Bröllopskoordinatorn Anna Löfgren säger att de par som planerar att gifta sig nästa år gör bäst i att vara ute i god tid.

– Jag brukar alltid råda brudpar att boka lokal eller kyrka så fort de bara kan. Många festlokaler runt om i Sverige är redan uppbokade nästa sommar om man vill ha bröllopet på en lördag.

Vill man ha hjälp bör man kontakta en bröllopskoordinator redan innan hösten och brudklänningen bör inhandlas minst sex månader i förväg. Anna Löfgren påminner också de brudpar som ska gifta sig i sommar om att inte helt glömma bort de kvarvarande restriktionerna i glädjeruset.

– Det gäller fortfarande att följa reglerna som Folkhälsomyndigheten har satt upp, som att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk. Men man ska framför allt ha sin bröllopsdag och vara lycklig och glad och umgås med sina nära och kära.

Fakta: Bröllop i Sverige under pandemin

De senaste åren har drygt 50 000 par gift sig varje år i Sverige, men både 2019 och 2020 var antalet giftermål under 50 000. Under pandemiåret 2020 ingicks 37 591 äktenskap, vilket är den lägsta siffran sedan 2005.

Innan ett par kan gifta sig måste Skatteverket göra en prövning för att se om det finns något hinder mot äktenskapet, en så kallad hindersprövning, som gäller i fyra månader efter beslutet.

Vigslar räknas, liksom begravningar och dop, till allmänna sammankomster. Den 1 juli höjdes gränsen för allmänna sammankomster utan anvisade sittplatser inomhus till 50 personer.

För allmänna sammankomster med anvisade sittplatser inomhus får 300 personer delta. På sådana tillställningar får sällskap på åtta personer sitta tillsammans.

Privata fester i hem eller trädgårdar omfattas inte av reglerna, men enligt Folkhälsomyndigheten bör större fester undvikas och hellre hållas utomhus än inomhus.

Myndigheten rekommenderar också fortsatt försiktighet om man umgås med personer man vanligen inte träffar. Man bör exempelvis hålla avstånd, träffas utomhus i mindre grupper, undvika att vara nära andra inomhus under längre tid, samt stanna hemma och testa sig vid symtom.

Källa: SCB, Regeringen, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!