Färre fel i myndigheters årsredovisningar

Tio myndigheter får kritik av Riksrevisionen för allvarliga fel i sina årsredovisningar. Men det är färre än tidigare och en del i en positiv trend.

Riksrevisionen granskar myndigheters årsredovisningar. Arkivbild.

Riksrevisionen granskar myndigheters årsredovisningar. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Samhälle2022-03-31 02:32

Riksrevisionens granskning av statliga myndigheters årsredovisningar för 2021 visar att tio av 221 myndigheter hade allvarliga fel i sina redovisningar.

Transportstyrelsen får kritik för att "under flera år samlat på sig ett överskott på 14 miljoner kronor för en av sina avgiftsfinansierade verksamheter som ska gå plus-minus-noll". Riksarkivet och Delegationen mot segregation (Delmos) kritiseras för att ha överskridit sina ekonomiska ramar.

Moderna museet hade väsentliga fel i sin fördelning av intäkter och kostnader och har även lämnat in sin årsredovisning försent. Lämnat försent har även SMHI och Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys) gjort.

Riksrevisionen skriver i ett pressmeddelande att det dock är färre fel än tidigare och att man ser en positiv trend.

"Trots att många myndigheter varit hårt pressade under pandemin verkar den positiva utveckling som vi sett de senaste åren fortsätta. I stort sett är det ordning och reda i statens finansiella redovisning", säger riksrevisor Helena Lindberg.

Riksrevisionens uppgift är bland annat att bedöma om årsredovisningarna är upprättade enligt reglerna och om pengarna har använts på rätt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!