Fler ringer Mansjouren – ensamhet vanligt

Antalet samtal till Mansjouren har ökat kraftigt de senaste två åren. Men bara en bråkdel av samtalen i fjol kunde besvaras.
–Många känner sig ensamma, jag tror att det delvis är en effekt av pandemin, säger Ulv Mattson på Mansjouren.

Mansjouren behöver fler volontärer för att kunna tillgodose den stora mängden samtal de får. Arkivbild.

Mansjouren behöver fler volontärer för att kunna tillgodose den stora mängden samtal de får. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle2023-03-26 11:29

De senaste två åren har samtalen till Mansjouren i Stockholm ökat med 300 procent. Från knappt 4 000 samtal år 2020 till nästan 12 000 samtal under förra året. Men antalet samtal som faktiskt hölls var förhållandevis få, berättar Ulv Mattson som är volontär på Mansjouren i Stockholm.

– Totalt höll vi knappt 1 600 samtal. Vi har inte alls resurser att tillgodose det behov som finns, det är tragiskt.

Jouren tar emot samtal från hela landet, även om de flesta som kontaktar dem bor i Storstockholm.

– Jag möter en bredd av olika män i jouren. De är i olika åldrar, har olika familjesituationer, olika etniska bakgrunder. Det är svårt att säga en "typisk man" som kontaktar oss.

Ensamhet vanligt

De flesta samtalen handlar om att man känner sig ensam eller har relationssvårigheter, berättar han.

– Min erfarenhet är att man kan känna sig ensam i sin utsatthet, man är ensam med ett problem som man inte kan prata med någon om. Det är inte alltid så som man tänker sig ensamhet, att man sitter själv och är isolerad.

Vad ökningen beror på är svårt att veta, säger Ulv Mattsson, men han spekulerar i att det delvis kan förklaras av pandemin.

– Det kan vara att man blivit ensam under pandemin men inte kände av det på samma sätt då för att alla var i samma situation, och nu känner man kontrasten. Man är isolerad jämfört med andra.

– Eller att det uppstått en massa problem för att man varit isolerad, med relationer och så. Det skulle kunna vara en del av det.

Fortsatt ökning

Och samtalen har fortsatt att öka. I januari månad inkom 800 samtal till jouren, 300 fler jämfört med samma period förra året.

– Det vore positivt om ökningen berodde på att män får lättare och lättare att söka hjälp, men med en sån stor ökning från ett år till ett annat är det troligtvis inte den starkaste förklaringen, säger Ulv Mattsson.

– Trenden verkar hålla i sig när vi tittar på de här siffrorna, men vi arbetar aktivt för att försöka tillgodose behovet, till exempel genom att rekrytera fler volontärer.

Fakta: Mansjourer i Sverige

Det finns ett fåtal mansjourer i Sverige, några av de som finns är:

Mansjouren i Stockholm: Erbjuder stödsamtal via telefon och samtalsgrupp. Telefonnummer 08-30 30 20. Jouren är bemannad klockan 12–14 och 17–21 alla dagar i veckan, förutom lördagar, då är det endast 12–14.

Uppsala mansjour: Erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Kan kontaktas via e-post info@uppsalamansjour.se eller telefonnummer 018-50 50 33.

Karlstads mansjour: Har stödsamtal via telefon. Jouren är öppen vardagar kl 18-21. Telefonnummer 054-15 20 85. Kan även nås via e-post: info@karlstadsmansjour.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!