– Från 2015 har vi haft en stadig ökning, men förra året var det mycket mer än vanligt, berättar Gusten Windelhed, förvaltningshandläggare vid Länsstyrelsen Västernorrland.
Från att ha legat på runt 180 ansökningar de senaste åren kom det förra året in 245. I år är det inte lika många. Gusten Windelhed ser inte att ökningen 2020 skulle vara en pandemieffekt
– Jag vet inte vad det var 2020. Mest var det nog att folk fått upp ögonen för det.
De flesta av dem som ansöker om att få sin aska spridd har koppling till platsen.
– Men vi har hyfsat stor del ansökningar från Stockholm och södra Sverige. Människor som tycker att havet och fjällvärlden i Jämtland är vackra platser helt enkelt.
Olika skäl
Vilka det är som väljer att få sin aska utspridd har förändrats över tid, berättar Ulf Lerneus, förbundsdirektör för Sveriges begravningsbyråers förbund.
– För 15–20 år sedan var det nästan bara människor som hade anknytning till havet eller sjön där de ville att askan skulle strös ut. Nu är det lika mycket att man vill göra något individuellt och personligt.
En skäl till att man väljer att få sin aska utspridd kan också vara för att bespara de anhöriga jobbet med att sköta om en grav, berättar Ulf Lerneus.
– Man tror att man gör något omtänksamt för att de anhöriga inte ska behöva åka till en gravplats och hålla efter den.
– Men många efterlevande kan sakna att ha den möjligheten.
Ett annat skäl kan vara att familjen är utspridd på flera orter och många vill vara med och bestämma.
– Blir man strödd i vattnet kan man åka till ett vattendrag och ändå vara nära.
Däremot får man inte dela upp askan. Man kan få tillstånd, men det ges bara om det finns synnerliga skäl för det, som att en del av askan ska gravsättas utomlands och det är uppenbart att man kommer att hantera askan på ett pietetsfullt sätt.
Lätt att ansöka
För att få sprida aska någon annanstans än en begravningsplats krävs att man ansöker hos länsstyrelsen i länet där askan ska spridas.
– Det är jättelätt att göra via hemsidan. Och det är väldigt få som får avslag, de allra flesta får det beviljat, säger Ulf Lerneus.
Nio av tio som sprider ut aska gör det över vatten.
– Det kan vara sjöar, hav till och med någon liten bäck. Det viktiga är att det finns en rörelse i vattnet.