För ett och ett halvt år sedan, 17 april 2022, greps Johan Floderus av säkerhets- och underrättelseagenter när han tillsammans med vänner besökte Iran. Under sex veckor fick hans familj och den svenska regeringen ingen som helst information om var han fanns och hur han mådde.
Först i slutet slutet av juli meddelade Iran att en svensk, då inte namngiven, gripits för "spioneri" och fem månader efter gripandet, i september, tilläts han träffa den svenske ambassadören.
Utsatt för ljustortyr
Amnesty International berättar nu att Johan Floderus utsatts för svår och skadlig behandling under sin tid i det fruktade Evinfängelset där även årets mottagare av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fängslad.
Johan Floderus ska ha utsatts för långvarig isolering och ljustortyr. Hans cell har tidvis varit upplyst dygnet runt vilket gjort att han förlorat känslan för dag och natt och fått svår smärta, ångest och sömnsvårigheter. Tillståndet har också förvärrats av att han vid isoleringen inte haft någon säng utan tvingats sova på golvet med bara några filtar.
Johan Floderus har också hungerstrejkat vid två tillfällen för att han nekats regelbunden kontakt med sin familj. Det första samtalet med familjen hade han i januari i år och sedan dess har kontakterna varit få. I de videosamtal han haft med familjen syns att han gått ned mycket i vikt.
Vänner startar kampanj
Nu, över 550 dagar efter gripandet, sitter Johan Floderus kvar i fängelset. Därför startar hans vänner nu en kampanj för att få hem honom.
Barndomsvännen Isabella Tjäder deltar i kampanjen.
– Vi har en hemsida som heter freejohanfloderus.org. När hans fall blev offentligt hörde många av sig med frågor om att hjälpa till och då blev det viktigt att ha en plats för att samla de insatser som är möjliga att göra.
Isabella Tjäder berättar att kampanjen drivs i nära dialog med Johan Floderus familj.
– På hemsidan finns en namninsamling och en brevmall man kan ladda ned och skicka till politiker. I Sverige är det i första hand utrikesminister Tobias Billström, men brevet finns på flera olika språk. Vi har också tagit fram affischer som man kan skriva ut och sätta upp.
Önskade själv offentlighet
Kampanjen planerar även att sätta upp banners i offentliga miljöer i Bryssel, Stockholm, Göteborg och i Kungälv, Johan Floderus hemstad. Det finns även konton på Instagram, Facebook och X.
TT: I mer än 500 dagar praktiserade UD tyst diplomati, har det inte gett det resultat ni hoppats på?
– Johans fall är ute i offentligheten men fram till att det var så arbetade vi hårt för att hålla det tyst. Nu är det annorlunda och vi kan engagera allmänheten. Johans familj har haft mycket nära kontakt med UD som gör ett superviktigt jobb, säger Isabella Tjäder.
– Johan har själv i videosamtal med familjen bett om att de skulle gå ut med hans fall och är glad över att det finns ett så stort stöd.