I ett gemensamt uttalande fruktar de två experterna för Dawit Isaaks liv och kräver att den eritreanska regeringen släpper honom.
"Ett absolut minimum är att Eritrea omedelbart visar upp bevis för att han lever," skriver Mary Lawlor, FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare, i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.
Lawlor och hennes kollega Mohamed Abdelsalam Babiker, FN:s expert på situationen för mänskliga rättigheter i Eritrea, säger att en trovärdig källa ska ha fått indikationer på att Isaak var vid liv i september i fjol, vilket i så fall skulle vara det första livstecknet på sju år.
Greps 2001
Isaak greps i september 2001 tillsammans med flera politiker och andra oberoende journalister, anklagade för att vara nationella säkerhetshot av Eritreas auktoritäre ledare Isaias Afwerki.
Nu är Isaak och hans fängslade kollegor som ännu tros vara vid liv de journalister i världen som har hållits fångna längst tid, enligt Reportrar utan gränser.
"Tills dags dato har Dawit Isaak varken åtalats för brott, tillbringat en enda dag i domstol eller fått prata med sin advokat," säger Mary Lawlor och fortsätter:
"Graden av den eritreanska regeringens negligering av herr Isaaks grundläggande, fundamentala mänskliga rättigheter är skrämmande. Han måste släppas omedelbart".
Lawlor påpekar att omvärlden under de första åren som Isaak hölls fången flera gånger fick information om att han hade förts till sjukhus för vård.
"Nuförtiden kommer det inte några nyheter, och det är värre. Vi fruktar för hans liv," säger Lawlor.
Hon dokumenterar fall runt om i världen där människorättsförsvarare sitter fängslade under lång tid och säger att hon "sällan har bevittnat ett sådant förbiseende av människoliv".
"Förnekat anklagelser"
I samma uttalande poängterar Mohamed Abdelsalam Babiker att Eritrea under alla dessa år inte har bekräftat var Isaak finns eller lämnat några faktiska bevis rörande hans hälsotillstånd.
"De har förnekat anklagelser om tortyr men har inte tillåtit någon att besöka Isaak”, skriver Babiker.
Isaak tros sitta i det ökända Eiraeiro-fängelset, där tortyr hör till vanligheterna enligt uttalandet.
De två experterna är utsedda av FN, men talar inte för organisationens räkning. Deras uttalande stöds dock av FN:s arbetsgrupp för påtvingade eller ofrivilliga försvinnanden och FN:s experter på rätten till hälsa samt utomrättsliga avrättningar.