Nazila Ghanea, som är FN:s särskilda rapportör i frågor om religionsfrihet, har besökt Sverige under tio dagar. Besöket är en följd av att FN:s människorättsråd i en resolution i juli fördömde koranbränningar som kränkande och provokativa. Hon har bland annat träffat företrädare för regeringen, myndigheter som polisen och institutioner på olika nivåer i Sverige.
Sverige är historiskt sett ett homogent, sekulärt samhälle där religion ses som en privat angelägenhet, konstaterar hon. Men i och med migrationen har detta ändrats och det finns numer en större religiös mångfald i det svenska samhället, enligt FN-rapportören.
"Det krävs vaksamhet när det gäller intolerans och diskriminering mot religion eller trosuppfattningar inom samhället. Trakasserier, diskriminering och hot i samhället får inte gå obemärkt förbi", lyder ett uttalande från Ghanea enligt FN:s människorättsorgan OHCHR.
Den senaste tidens "utmaningar" har fått svenska myndigheter att inse att en del av lösningen kan vara att sträcka ut en hand till trossamfunden, anser hon.
Ghanea kommer att redovisa en fullständig rapport från sitt Sverigebesök inför FN:s människorättsråd i Genève i mars.