Barncancerfonden är mycket kritisk mot hur Försäkringskassan hanterar stöd till föräldrar med barn som fått en cancerdiagnos och som därför kan behöva ekonomisk ersättning för uteblivet arbete.
– Det är ett dysfunktionellt system, säger generalsekreterare Thorbjörn Larsson
– Det är många föräldrar som verkligen far illa. De får inte den ersättning de behöver, de får inte svar på sina frågor, de behöver jobba med intyg som är nästan omöjliga i längden att få in för att få den rimliga ersättningen, säger Larsson till TT inför internationella barncancerdagen på tisdag.
TT: Du riktar väldigt hård kritik mot Försäkringskassan?
– Ja, absolut. Handläggningen, skulle jag säga, är inte människovärdig.
Båda får ersättning
Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan, säger i en skriftlig kommentar till TT att myndigheten inte känner igen sig i kritiken.
"För vanlig tillfällig föräldrapenning är maxgränsen 120 dagar per barn och år, men när ett barn har bedömts vara allvarligt sjukt kan tillfällig föräldrapenning betalas ut till båda föräldrarna för samma tid under ett obegränsat antal dagar", skriver hon.
En grundläggande förutsättning för att få tillfällig föräldrapenning är dock att föräldern har behövt avstå från arbete för att vårda barnet.
"Ut på gatan"
Thorbjörn Larsson berättar om ett telefonsamtal med en mormor till ett barn som fått en cancerdiagnos.
– Hon berättade att föräldrarna inte längre får pengar från försäkringssystemen, och att arbetsgivarna inte längre vill ha kvar dem. Nu lever alla på hennes pension och besparingar, men snart är besparingarna slut.
Vad vi kallar ett trygghetssystem innebär i värsta fall att man hamnar på gatan, enligt Larssons mening.
Försäkringskassan medger att situationen för någon som förlorar jobbet samtidigt som man vårdar ett allvarligt sjukt barn är bekymmersam och att man "ser över frågan".
"Om en person går miste om a-kassa jämställs det med att avstå från arbete. Om man blir arbetslös under tid man har ett allvarligt sjukt barn hamnar man i en extra utsatt position, och Försäkringskassan har bett den pågående utredningen om tillfällig föräldrapenning att se över denna fråga", säger Alexandra Wallin.
Lång handläggningstid
TT: Ligger problemet i lagstiftningen eller i hur Försäkringskassan tolkar den?
– Både och. Politiken ger de direktiv som Försäkringskassan ska tolka och från båda håll måste man se till individens unika behov. Så är det inte i dag och det kan förändras med bland annat ett kompetenslyft. Det handlar också om att snabba på handläggningstiden, säger Thorbjörn Larsson.
Alexandra Wallin bekräftar att handläggningstiden när det gäller svårt sjuka barn är längre än den är vid vanlig vab.
"De allvarligt sjuka barnen hanteras av en särskild grupp av utredare på Försäkringskassan som har kompetens för att kunna hantera dessa. Detta gör att gruppen har en längre handläggningstid än vid vanlig vab, men vi jobbar hela tiden för att kunna fatta beslut och betala ut ersättning så fort som möjligt. Vi jobbar gärna tillsammans med Barncancerfonden för att hitta lösningar för den här gruppen av utsatta barn och föräldrar", säger hon.
Två skolklasser per år
Barncancerfonden firar 40 år under 2022. Thorbjörn Larsson glädjer sig åt de många framsteg som gjorts inom barncancervården sedan dess, framför allt att överlevnadsgraden har ökat från ungefär 50 till ungefär 85 procent.
Den stora utmaningen framåt är att höja överlevnadsgraden ytterligare, säger Larsson.
– Det är toppen att 85 procent överlever, men 15 procent gör det inte. Det handlar ofta om barn som drabbas av hjärntumörer, mängden är ungefär två skolklasser per år.
Fonden ska sjösätta en riktad satsning på forskning för att lösa de svåraste barncancerfallen.
– Hjärntumörerna är jättesvåra och vi har beslutat att lägga till 300 nya miljoner för att öka forskningsinsatsen. Mer pengar ger snabbare resultat, säger Larsson.