Forskare: Färre brott med bättre ungdomsvård

Barn och ungdomar som vårdats på HVB-, Sis- och familjehem är kraftigt överrepresenterade bland unga vuxna som begår brott. Lösningen stavas mer pengar och ett mer individanpassat arbetssätt, säger Matthew Lindquist, professor i nationalekonomi. –Vi måste ta hand om de här barnen.

En 54-årig gymbesökare sköts våren 2022 till döds på ett gym i centrala Stockholm. Mördaren, en då 16-årig pojke, dömdes till sluten ungdomsvård. Arkivbild.

En 54-årig gymbesökare sköts våren 2022 till döds på ett gym i centrala Stockholm. Mördaren, en då 16-årig pojke, dömdes till sluten ungdomsvård. Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Samhälle2023-10-11 06:18

Barn som hamnar i samhällsvårdens försorg har det senare i livet svårare på arbetsmarknaden, har mer psykiska problem, lägre utbildningsnivå och begår oftare brott.

Bland barn födda 1990 och 1991 som placerats på HVB-, Sis- eller familjehem innan de fyllde 20 var risken tre till tio gånger högre att dömas för brott i åldern 20 och 25, enligt en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS).

Kan vården rentav vara skadlig, frågar sig somliga. Tveksamt, säger Matthew Lindquist, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, som författat rapporten.

– Till stor del handlar det om att de här barnen kommer från missförhållanden som leder till att de placeras i samhällsvården – och även till att de begår brott i framtiden.

"Det går sämre"

– Men även om inte samhällsvården har orsakat det brottsliga beteendet så har den i många fall inte förbättrat det. Vi har inte behandlat de här personerna, det går inte bättre för dem, det går sämre.

Forskningen visar att vård av hög kvalitet minskar risken för framtida kriminalitet. Klart är också, säger han, att vård i familjehem i de allra flesta fall är att föredra framför att placeras på institution.

Lindquist förespråkar därför en utbyggnad av så kallade förstärkta familjehem, en befintlig modell där socialsekreterare arbetar nära ett mindre antal barn och har en mer aktiv roll i att se till att åtgärderna hela tiden anpassas till individens behov.

– Socialsekreteraren följer upp med skolan, med hälsovården och kan även hjälpa fosterfamiljen och den biologiska familjen med vård och behandling.

Resurskrävande, men enligt Lindquist något som visat sig fungera.

Inte bara gängkriminella

Allt fler pojkar döms för grov gängrelaterad brottslighet till sluten ungdomsvård. Oroliga röster höjs för att ungdomshemmen kan bli platser där unga socialiseras in i kriminalitet.

Risken finns att institutionsvård förvärrar situationen för tonårskillar med ett kriminellt förflutet. Så även för det Lindquist kallar "negativa kamrateffekter", exempelvis när en ung person med psykiska besvär placeras tillsammans med en äldre kriminell person. Men att så sker i någon större utsträckning går inte att slå fast, säger han.

Varje år får runt 30 000 barn vård inom samhällsvården, varav runt tusen inom Sis. Förra året dömdes ett 50-tal personer till sluten ungdomsvård för brott. Problemet han vill belysa med sin rapport, säger han, är betydligt större än den i sammanhanget mycket lilla gruppen.

– Den problematiken finns och är superallvarlig, men om man lyfter blicken så rör det här många fler barn. Barn som inte har gjort något fel, men som vi placerar för att skydda dem från dåliga hemmiljöer – då måste vi ta hand om dem.

Mer resurser

I rapporter från myndigheter och departement har det enligt Lindquist gång på gång konstaterats att barn placerade i samhällsvården får sämre utbildning och sämre hälsovård än andra.

För att förbättra deras livsmöjligheter ser han bara en lösning: mer pengar.

– Vissa av de här barnen får inte gå till tandläkaren, andra får inte stöd nog att klara skolan. Det mest avgörande för framtida brottslighet är att inte misslyckas i skolan när man är ung. Gör du det har du en mycket högre sannolikhet att begå brott som äldre.

Skor i hallen på ett HVB-hem i Stockholm. Arkivbild.
Skor i hallen på ett HVB-hem i Stockholm. Arkivbild.
Fakta: Samhällsvård

Så kallad samhällsvård innebär att samhället griper in och tar över ansvaret för en ung person med anledning av exempelvis missförhållanden i hemmet, missbruk eller kriminalitet.

Vården kan delas in i två kategorier – institutionsvård och familjehem.

Familjehem är enskilda hem som tar emot barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar, exempelvis missförhållanden i hemmet, våld, missbruk eller kriminalitet.

Placeringarna kan ske under kortare eller längre tid. Utgångspunkten är i regel att barnet ska återförenas med sina föräldrar så fort som möjligt, men i vissa fall blir barnet kvar hela uppväxten.

I den sistnämnda kategorin ingår HVB-hem och Sis-hem.

HVB-hem (hem för vård eller boende) är en institution inom socialtjänsten som tar emot unga personer för vård eller behandling. Många HVB-hem drivs i privat regi.

Sis-hem är ungdomshem som drivs av den statliga myndigheten Statens institutionsstyrelse där det bedrivs individuellt anpassad tvångsvård och sluten ungdomsvård.

Majoriteten av de intagna på hemmen är barn och unga som omhändertagits enligt LVU (lagen om vård av unga) för exempelvis missbruk. En mindre andel av är omhändertagna enligt LSU (lagen om sluten ungdomsvård) efter att ha dömts för brott.

Även vuxna missbrukare kan få vård på särskilda LVM-hem i regi av Sis enligt lagen om vård av missbrukare.

Källor: Statens institutionsstyrelse, Sveriges Kommuner och Regioner, Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!