Gift stänger "kemikaliesmart" förskola

En förskola i södra Stockholm byggdes särskilt för att barnen inte skulle utsättas för kemikalier. Nu stänger den – på grund av skadliga kemikalier, rapporterar lokaltidningen Mitt i Stockholm.

Förskola stängs på grund av skadliga kemikalier. Arkivbild.

Förskola stängs på grund av skadliga kemikalier. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle2023-10-27 04:06

Orsaken till problemen är att lim under förskolans plastmattor har reagerat med fukt och då spridit hälsovådliga ämnen – ämnen som kan irritera ögon, näsa och hals samt ge symptom som hudutslag, huvudvärk och trötthet, skriver tidningen.

Förskolebarnen har inte blivit sjuka, enligt den biträdande rektorn, men däremot omplacerades ett par anställda som påverkats av inomhusmiljön till andra enheter.

– Det var i våras som kocken började misstänka fuktskador i kylrummet. Då gjorde vi en felanmälan till skolfastighetsbolaget Sisab som kom hit och gjorde mätningar, säger den biträdande rektorn till Mitt i.

Förskolan stod klar 2016 och byggdes som en del av pilotstudien "Kemikaliesmarta åtgärder i förskola" där bland annat miljöförvaltningen i Stockholms stad och Stockholms universitet deltog med syfte att minska barns vistelse bland skadliga ämnen.

De skadliga kemikalierna beror på ett byggfel och fastigheten måste renoveras. Förskolan stänger vid årsskiftet och barnen flyttas då tillfälligt till en annan förskola. Fram till dess kan alla som inte är extra känsliga, som astmatiker, vistas inomhus enligt en utredning av händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!