Grönt ljus för fängelse i Trelleborg

Det blir inget prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen rörande de omdiskuterade anstaltsplanerna i Trelleborg. Därmed är det grönt ljus för att bygga fängelset, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Fängelset kommer att byggas på mark som Trelleborgs kommun äger öster om staden. Arkivbild.

Fängelset kommer att byggas på mark som Trelleborgs kommun äger öster om staden. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2022-12-21 16:05

I samma veva som Svedalas kommuninvånare röstade nej till den stora anstalten i en folkomröstning 2019 klev andra skånska kommuner fram. Bland annat Trelleborg, som sade sig vara villig att placera den planerade anstalten i sin kommun.

Fängelset i Trelleborg, som ska stå klart 2027, blir en sluten anstalt med 300 platser i säkerhetsklass 2. Men projektet stötte snart på patrull och kritiska röster höjdes i kommunen.

Kritiken handlade inledningsvis bland annat om anstaltens planerade placering på före detta jordbruksmark. 2020 skrevs en avsiktsförklaring mellan kriminalvården och kommunen rörande anstalten, som ska ligga i anslutning till östra industriområdet i Trelleborg.

Detaljplanen överklagades först till mark-och miljödomstolen. Efter avslag där skickades det till Mark- och miljööverdomstolen, som säger nej till att ta upp fallet.

– Det är en viktig etablering för Trelleborg som medför många nya arbetstillfällen, säger Trelleborgs kommunalråd Ann Kajson Carlqvist (M) till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!